Dag 109 – Val av trägolv

Idag var vi och besökte färg- och golvbutiker i Borås som erbjuder trägolv från Tarkett, vilket vårat hus kommer att ha.

Vi har spanat in kollektionen och trägolvet Viva Ek för att den är snygg och slitstark. Vi har bestämt oss för att köra på just ett ekgolv för att träslaget ger en varm och naturlig känsla och eftersom att vi kommer att hålla övrig inredning mer stram ...

Läs inlägget

Dag 91 – Bygglov inskickat!

91 dagar tog det från att vi bestämde oss för tomten till att vi skrev under bygglovsansökningarna.

Nu är vi i Borås kommuns händer och det "riktiga" arbetet börjar. Om husbyggargudarna vill oss väl bör vi få ett godkännande inom 8 veckor.

För 91 dagar sedan hade vi en tydlig vision för hur vårat hus ska se ut – och även om det är svårt att se på ett par papper hur ...

Läs inlägget

Dag 79 – Färg, husplacering och kostnadskalkyl

Ett par intensiva veckor har det varit med många val, plannering och budgeterande som ska göras.

Efter mycket om och men så kom vi fram till att slamfärg skulle bli relativt svårt för oss att få till praktiskt på ett bra sätt.

Kändes lite bittert först, men redan innan hade vi researchat alternativ – där "Falu Vapen Fasad" låg bäst till, som är en "modern alkydoljeburen ...

Läs inlägget

Dag 62 – Ändringar och tomtbesök

Nu har vi hunnit med en korrektur- och feedbackrunda med arkitekten, med ett nytt utkast som resultat.

Jämfört med första versionen så handlar det om utökad golvyta i vardagsrum/kök – ca. 20cm på längden (för extra 2-3m2) – samt byte mellan det stora badrummet och klädvården/tvättstugan. Nu hamnar tvättstugan i direkt anslutning till entrén istället.

Nu förbereder vi ...

Läs inlägget

Dag 53 – Första utkastet till husritningen

Häromdagen damp det ner ett mycket trevlig mail i inkorgen; ett mail från HusArvid med en bifogad PDF från arkitekten med ett första utkast på vårat hus.

Nu börjar det att hända grejer!

Första spontana tanken var att det är precis så som vi hade tänkt oss – en riktig ritning över våra egna mockups (se Alternativ 1 här som vi lämnade som brief till arkitekten.) som vi har ...

Läs inlägget

Dag 41 – Vi har en nybyggnadskarta

Tiden går fort! Efter lite lägre tempo här under en vecka eller två utan några större händelser har vi i alla fall nu fått tillgång till en nybyggnadskarta.

Detta innebär att avstyckningsprocessen i princip är slutförd då vi numera även har fått reda på vår slutgiltiga fastighetsbetäckning.

Kommande vecka (v18) sätter även arkitekten igång med vårat hus för ett första ...

Läs inlägget

Dag 26 – Tips för inspiration

Innan vi knappt visste vad för hus vi ville bygga, beställde vi hem en massa fina huskataloger och broschyrer. Främst för att se vilka typer av hus olika husleverantörer erbjuder när det kommer till planlösning. Men också för att hämta inspiration till hur allt ska se ut, både exteriört och interiört.

Ett annat tips jag verkligen rekommenderar, det är att bestämma sig för ...

Läs inlägget

Dag 13 – Två förslag på planlösningar

Ritandet av huset är i full gång där vi friskt plockar inspiration från främst diverse kataloghus då vi på förhand vet att dessa är ritade för att passa "alla".

Vårt mål är som vi skrivit tidigare om att försöka hålla oss strax under 120m2 – vilket såklart har visat sig vara en stor utmaning. Man vill ha stora rum men litet hus... Just nu ligger vi på cirka 125 med vissa ...

Läs inlägget

Dag 5 – Vi ritar hus

Under en lång tid har vi sparat på oss hus, idéer och skisser på vad för typ av hus vi önskar oss.

När vi tittade på just vår tomt så hade leverantören redan en husmodel i åtanke; ett First Choice 1.5 Classic från Mjöbäcksvillan (länk).

Tyvärr så passar inte riktigt det eller något annat av Mjöbäcksvillans husmodeller just oss – det är fina hus med bra standard, men vi ...

Läs inlägget

Dag 1 – Vi har tomt!

Idag firar vi att vi har skrivit på köpeavtalet för tomten!

Genom HusArvid i Sjömarken har vi förvärvat en större (nästan 3000m2) tomt i fina Backabo precis i utkanten av Sandared. Tomten är en mindre tidigare betes-/naturäng som nu alltså kommer få ge plats åt vårat hus.

Att det blev just den här tomten beror på flera delar, men främst storleken (tomter över 900-1000m2 ...

Läs inläggetTaggar

Arkiv