Dag 1214 – Slåtter

Slåtter

En stor del av vår tomt – mer än halva – ca. 2000m2 är gammal fårbeteshage som inte har fått någon kärlek på bra många år.

Vi har aldrig riktigt riktigt bestämt oss exakt hur vi ska göra med det, men med den nyplanterade häcken så behövde vi i alla fall göra något då ogräs och sly växte uppåt 1-1,5m högt. I fjol spenderade man otaliga timmar och dagar att försöka hantera det med en grästrimmer (både med tråd och klinga) – inget jag direkt ville göra om.

Vi har alltid haft i baktanken att en naturäng vore något att försöka sig på. Så efter massor av läsning och övervägning av olika alternativ så införskaffades en redig slåtterbalk. Inte en stor sådan som kopplat till en traktor, utan en mindre tvåhjulstraktor.

Jämförde mängder med tillverkare och leverantörer och fastnade för P. Lindberg som verkade ha en okej kombination av pris, kvalitét och styrka.

Ett par timmar i boden att montera maskinen, i med oljor och annat så var vi till slut igång.

Och vilken fantastiskt uppfinning slåtterbalken är ändå. Tog ett par svettiga timmar, men marken blev som ny; all gräs togs ner i en hissnande fart.

Slåtter

Slåtterbalk/tvåhjulstraktor

Slåtterbalk
För den som inte har koll så är en slåtterbalk helt enkelt en mekaniserad lie, och till skillnad från t.ex. en trimmer så kapas gräs och annat istället för att krossas – vilket gör att man kan ta hö på det gräset man tar ner.

Hö (och bränning)

Efter slåttern så hade vi såklart mängder med slaget gräs (uppskattningsvis strax över 2 ton). Denna hanterade jag någorlunda varsamt och lät torka i flera omgångar i solen med vändning och annat. Vår förhoppning var att någon eventuellt skulle vara intresserad av att använda det som hö.

Men den planen sprack ganska snart, antagligen är det lite småkinkigt nu förtiden var djur får i sig och då vi inte har möjlighet att kvalitétstesta och annat så stod vi där med vårt hö.

Torkning av hö i tre steg

Hö på torkningPå bar mark.

Hö på torkning – strängningSträngar.

Hö på torkning – hässjningKullar/balar/hässjning.

Efter att ha testat och uppskattat hur många släp det skulle bli till Borås återvinningscentral (~14st) var alternativet att helt enkelt elda upp det.

Och så fick det bli, vi inväntade en stilla kväll – och som på posten fick vi en liten regnskur precis när vi skulle sätta igång så det kändes extra säkert.

Vi satte igång en liten brasa och började mata. Tungt och tidskrävande var det. Från 19 till 01 stod vi ute och eldade innan släckningen påbörjades.

Hö på torkning

Framtiden för gamla betesmarken

Så ni vet natur- och blomängar som är i ropet nu förtiden? En varningen finger där – det är enormt arbetskrävande att få till. Gräset måste slås (lie eller balk) och det slagna gräset måste bort. Det finns nog en anledning till att Jordbruksverket betalar ut visst ersättning för att hålla betes- och slåtterängar öppna (efter snabb kontroll skulle vi gissningsvis vara berättigade till ~1000kr/år – det är en ganska usel timpenning.)

Vi skulle gärna ha något liknande detta för binas skull – men i vårt fall när vi inte har något bra sätt att få bort gräset så är frågan om det är värt all den mödan och besväret. Så just nu får vi se vad framtiden ger, men marken kommer i alla fall fortsatt att röjas med jämna mellanrum nu när vi har bra verktyg för det.

Mer som händer i Villa Olsson

Boden börjar ta redig form. Verktygstavlan är uppe och jag byggde ihop ett snabbt litet snickarbord som jag är väldigt nöjd med. Gamla golvbrädor fick bli till hyllor.

Möblering i friggebod invändigtLite stökigt i boden, men det kanske det ska vara?

Och så var det ju den där muren som jag nämnde härom inlägget... Det har dragit ut lite på tiden, men nu har vi grus. Massor av grus. Så arbetet är i full rulle, men mer om det i nästa inlägg!

Grus till stödmur

Trevlig sommar!

På återseende och trevlig sommar! ☀️

P.S Känner du någon i Borås kommun i närheten av Sandared/Sandhult som har möjlighet att ta sig an en mindre mängd hö i framtiden – minibalar eller hjälp med bärgning? Hör gärna av dig!

KossorKorna i Backabo hälsar de med!


Kategorier

Stödmur Tomt Trädgård

Tidigare inlägg:
Dag 1163 – Vi är igång!

🏠 Tillbaka till inläggen