Dag 1163 – Vi är igång!

Senaste veckorna har äntligen saker och ting lossnat. Transporter kommer fram och vi får slutfört tidigare projekt och påbörjar nya.

Sista trallen på plats

I fjol var jag tvungen att pausa altanbygget då ett förrådsbygge kom emellan.

Material hade vi redan planerat ifrån start så det mesta hade vi redan hemma, så det var mestadels "bara" att bygga ihop.

Två stolpfötter fick vi gjutit också. Sedan på med markduk och grus.

Reglar i stolpsko altan

Trall färdig på altan

Om du vill läsa mer kring vårt altanbygge skrev jag i höstas en hel guide kring att bygga altan på plattor.

Ramp till friggebod

Efter altansektionen så hade vi lite sämre och kortare längder trall och reglar kvar. Så jag skissade upp och snickrade ihop en stabil ramp till vår fina friggebod.

Detaljbild vinkel för ramp till förrådVinkeln var klurig att få till, jag ville att trallen skulle hamna i exakt nivå med tröskelplåten.

Mätning för förrådsramp

Reglar till förrådsramp i grusReglarna monterade och grus tillbakalagd. Hade någon marksten till övers som fick hjälpa till att stabilisera.

Montera trall till förrådsramp

Färdig ramp till friggebod

På med trall och så var allting klart. Inte illa för ett tvådagarsprojekt. Blev väldigt stabilt och bra! Enkelt att få in och ut gräsklippare och annat.

Grävning och årets stora projekt

Härom helgen hade vi en minigrävare på plats och grävde allt vi kunde gräva 😅

Vi grävde upp ~40m för en rad av växter som planterades upp emot vägen. Ett 20-25m dike för dränering och det allra viktigaste; utgrävning för kommande stödmur.

Häck med häggmispel

Vi har ~2000m2 naturtomt/tidigare åkermark som just nu är väldigt tom. Med detta tillsammans med att vi vill få upp lite skydd emot vägen så valde vi att plantera ut knappt 100st häggmispelplantor i en rad.

Tanken var även att vi skulle plantera en rad träd (bl.a. lönn, björk och hassel) – dock med diverse leveransproblem och annat så blir detta förmodligen inte av förens hösten.

Häggmispel häckEn rad med häggmispel. Ser inte mycket ut för världen just nu, men snart så!

Hur som, nu får vi avvakta och se så att häggen tar fästa, förhoppningsvis så får vi en mer naturlig linje till vägen inom sinom tid.

Dränering av åkermark

Vi bor i en slutning med tung tung lerjord som håller kvar vattnet otroligt länge – "vattensjuk" skulle somliga kalla det; vilket gör att för kring en tredjedel av tomten kan vi realistiskt inte plantera något; träd eller annat.

Så vi valde att dika upp runt 50x50cm i ett 25m lång dike, sedan ska vi ner med dräneringsslang. Under tiden som diket har stått uppet så har det hjälpt förvånansvärt mycket, förhoppningsvis så släpper jorden ner vattnet sedan när väl röret är på plats också (måste få tummen ur och köpa en rad anslutningsrör m.m. innan detta blir av dock.)

50m kokosslang för dränering50m dräneringsslang (inlindad i kokosfiber för att slippa markduken) levererat och klart för att grävas ner. Blir spännande...

Stödmur

Vår "pièce de résistance"; en stödmur som ska byggas.

Även har har vi haft lite problem med att kullen sluttar ner i gruset. Dels leder till till väldiga mängder ogräs i gruset, samtidigt som somliga (host host – slamtömningsbilar och postbilar – host host) inte verkar kunna hålla sig till gruset så att vi har fått framsidan uppkörd mer än en gång.

Så det blir till att bygga upp en stödmur – blott ca ~45cm lär den hamna på till slut.

Nu har vi i alla fall fått det uppgrävt, så det blir till att plana av, i med markduk, packa ett bärlager och sedan börja bygga själva muren.

Haft väldiga problem att få tag på bra material i dessa tider (slipers med raka kanter gick inte att få tag på), men har lyckats komma över sparrar med måtten 150x150 som muren ska byggas upp med. Sedan fylls allt ihop upp med makadam på baksidan.

Helst skulle vi velat bygga en kallmur, men de priserna som vi räknade ihop var alldeles för mycket för vad man ville ge. Så trä får det bli. Lär bli ett tungt och tidskrävande arbete, men tur då att det är semester snart 😅

Under tiden researchas det för fullt på bästa byggsätt, frossprängningar och vattenmassor är sådant som man behöver ha koll på och håller en vaken om nätterna.

Mer bilder och uppdateringar kring allt detta kommer så småningom. Ha en trevlig vår under tiden! ☀️


Kategorier

Altan Dränering Trädgård

Tidigare inlägg:
Dag 1099 - Våruppdatering

🏠 Tillbaka till inläggen