Dag 1099 - Våruppdatering

Vilket fantastiskt vårväder vi har fått! Över 10 grader i skugan under nästan två veckor och fantastiskt varmt i solen, även om vindarna har varit kyliga. Lite taggad blir man ju med att komma igång med alla sysslor.

Även om vi är inne på mars så har har det kanske inte hänt så väldigt mycket här i Backabo fram tills nu, utan det har mestadels varit en lugn vinter och tidig vår (i alla fall med huset – jobb och annat har varit fullt upp...)

Hur som, året började med att vi äntligen fick dragit in el till friggeboden vilket även innebar att vi kunde börja värma upp den. En sisådär 5-10 grader försökte vi hålla det på för att ge det en chans att torka ut efter bygget. Isoleringen verkar funka som det är tänkt, när vi väl har fått upp temperaturen så verkar inte elräkningen påverkas nämnvärt.

Även enklare fasadbelysning fick vi upp; stallampan ovanför slagporten blev en succé – lyser upp väldigt bra på mörka vinter- och vårkvällar.

Stallampa från Konstsmide på en friggebodStallampa från Konstsmide.

De senaste 10-14 dagarna har även mycket annat hunnit med på just friggeboden; vi har lagt en enkel grundfärg på väggarna för att bättre skydda mot väta från t.ex. fuktiga trädgårdsverktyg och andra prylar. Körde på Jotuns kvist- och spärrgrund vilket verkar göra susen, känns som om det blir väldigt slitstark mot smuts och annat.

Och precis nylägen körde vi även två omgångar med Osmos hårdvaxolja på golvet för att bättre skydda dem mot slitage i framtiden.

Så efter ett halvår (give or take) så är äntligen friggeboden "klar", nu gäller bara att bygga lite hyllsystem, kanske någon arbetsbänk etc. så att man får lite ordning på grejerna.

Innan målning invändigt friggebodInnan målning invändigt och vaxning av golv.

Innan målning invändigt friggebodEfter målning invändigt och vaxning av golv – strukturen på plywooden syns igenom något (bra tycker vi!) vilket får den att se mer flammig ut på bilden än vad den är.

Hyllsystem friggebodUtkast på kommande hyllsystem, 45x45- och 45x70-reglar samt Plywood som blev över från inredet. Ritning i Sketchup.

Röjning på tomten

För ett par veckor sedan gick vi även med såg och grensax och röjde upp diverse sly och annat. Från i fjol hade vi redan en större hög, och likaså efter att vi satte upp gärdesgården blev det en hel del stumpar och annat över. Så det blev ett uppdrag att försöka få tag på en tunna för att elda upp alltihop.

Visade sig att det var bra mycket svårare än tänkt; hittade någon som serietillverkade dem i Ulricehamn som närmast, men en dag så dök det upp en på Blocket nära Borås, så den plockade man illa kvickt. Och vips så trollade vi bort 4-5 kubik med sly och ris. Allt tryckimpregnerat och brädbitar från friggebodsbygget passade vi på att ta till tippen – så lite mer städat blev det i alla fall.

Elda i eldningstunna/eldningsfatEldning i full rulle. Gällde att använda riktligt med vatten runtomkring p.g.a. av det torra gräset.

Kommande

I övrigt så gäller samma som i den senaste uppdateringen (ifrån oktober! Tiden går löjligt snabbt) – bygga klart altan och påbörja "Operation Garden" för att försöka fixa i ordning någon form av trädgård. Där går planerna framåt, men svårt att veta hur man ska göra när ingen av oss är särskilt intresserade av just trädgård 😅. För tips och idéer får ni gärna höra av er till oss på Instagram.


Kategorier

Friggebod Trädgård

Tidigare inlägg:
Dag 945 – Sommaren är över och hösten är här

🏠 Tillbaka till inläggen