Dag 945 – Sommaren är över och hösten är här

Länge sedan den senaste ordinarie inlägget här på olssonbygger.se – men nu när hösten är på intåg så är det dags för en liten uppdatering med allt som har hunnits med de senaste månaderna.

Gärdesgård/staket

I slutet av juni var det äntligen dags för uppsättning av vår fina gärdesgård (eller "jägarstaket", "smålandsstaket", "jämtlandsstaket" eller vad man nu vill kalla det för – häromkring är det gärdesgård som gäller).

Något som verkar vara väldigt populärt nuförtiden då det var 6-7 månaders väntetid, men den tiden var det värt!

Med kort varsel blev det till slut – dagen innan så ringde staketbyggarna så det var till att gå ut och slå gräs hela kvällen och morgonen, samt utsättning av enklare markeringar i förberedelse.

När de väl anlände gick vi igenom hur vi hade tänkt oss, sedan gick det snabbt. Väldigt snabbt. Mellan 4-5h tog det för dem att sätta nästan 200m gärdesgård, väldigt imponerande!

I förväg hade vi pratat ihop oss med grannarna som också var intresserade av staket. Så 130m staket till oss och runt 70m åt dem blev det till slut.

Innan vi beställde så tog vi in en hel del offerter. Och det varierade – utan att överdriva – ett par hundratusen mellan det dyraste och billigaste. Ett tips är att läsa på om skillnaderna mellan hur dessa byggs – det billigaste tillvägagångssättet (som vi körde på) är ofta spikat och med tryckimpregnerade stolpar. Till skillnad från att bränna stolparna och binda slanorna som man oftast gör traditionellt.

Gärdesgård

Gärdesgård/jägarstaket

Gärdesgård närbild

Överlag är vi supernöjda, gör mycket för att rama in tomten. Och i det stora hela väldigt prisvärt. Såhär 3-4 månader sedan börjar staketet redan få en fin silvergrå nyans.

Vi blir med laddbox

Ett kliv tar vi in 2020-talet med ny bil beställd (äntligen med dragkrok!) – denna gången en laddhybrid. Och med grön-el avdrag och annat så var det lika bra att få en laddbox installerad då elektrikern ändå var på plats.

Faluröd blev den såklart... 😁

Faluröd Garo elbilsladdare/laddbox

I.o.m. komponentbristen och annat så tar det ett bra tag innan vi faktiskt har bilen ("någon gång mellan december och mars, förhoppningsvis"). Hur som, om kalkylen stämmer så är det en väldigt bra investering på lång sikt.

Friggebod

Projektet med stort "P" som har tagit det mesta av all ens tid de senaste månaderna; vår fina friggebod som sakta men säkert växer fram.

Faluröd friggebod med grön port

Att bygga friggeboden har varit en resa i sig själv – riktigt kul, frustrerande och lärorikt. Allting på samma gång.

Medan bygget har fortlöpt i en stadig takt så har det varit ett massivt projekt för oss. Oerfaren byggare som man är så har t.ex. bygginstruktioner och annat inte varit till så jättemycket hjälp ("Lägg taket" – okej, men hur? Och med vilka mått?) – utan uppåt 60-70% av all tid har lagts på förberedelser, planering och research om hur man gör saker "rätt". Först därefter 30-40% att faktiskt "göra".

Men, på tre månader har man gått ifrån att förbereda mark, lägga syll, resa stomme, lägga tak, isolera, göra elscheman, måla fasad och dörrar och allt annat som hör till. Nu är det "bara" det invändiga kvar innan elektrikern får komma tillbaka och klicka igång elen.

En liten tillbakablick för de senaste månaderna:

Leverans av material till friggebod

Montering av syll till friggebod

Stomresning friggebod

Montering av takåsar

Läktning tak till friggebod

Närbild plåttak TP20

Faluröd friggebod med slagport

Projektet började på värsta tänkbara sätt med att Schenker tappade bort samtliga kollin och att leveransen var spårlöst försvunnen i drygt 2 veckor. Och när det väl kom fram så saknades flera pallar och skicket på det vi fick var inte alltid det bästa.

Otroligt tråkigt – men de på Baseco (tack Jörgen och André!) – var snabba på att lösa det mesta. Och de har även varit hjälpsamma under själva byggprocessen.

Sedan har det varit helt fantastiskt att bo nära ett byggvaruhus, Backabo Byggvaror, som man har besökt uppemot 4-5 gånger i veckan. Helt suveräna är de – de har kunnat plocka in verktyg som man har behövt och t.o.m. fixa bockning av plåt och annat när man har behövt en specialprofil.

För den intresserade är taket ett plåttak i TP20-profil från Kami. Som fasadfärg har vi använt – precis som på vårt hus – Falu Vapen fasad. Dörren är målad i linoljefärg (det var ett äventyr!), "Thottgrön" ifrån Ottosson Färgmakeri. Och själva boden är då alltså ifrån Baseco, modell Avanäs.

När den väl är helt klar inom kort kommer det att göra en stor skillnad för oss "här ute på landet" – att inte behöva förvara verktyg utomhus eller i grovköket.

Kommande

Härnäst blir det lite vinterdvala som behövs efter ett hektiskt år, där vi ska ordna med lite finlir inomhus där vi faktiskt inte är 100% klara ännu.

Ska även dra igång att planera trädgården som vi hoppas kunna fixa lite med nästa år. Behöver lösa en lite långsiktig plan för att hantera de mer "naturliga" delarna av den – blir spännande att se vad det kan bli för något.

Såklart ladda batterierna med för att ta hand om den sista lilla delen på altanen med, lite småsur över att man förmodligen inte hinner det innan vintern. Men men – inget att göra åt.

Som vanligt, tack för att du hänger med oss! Vi har fått massor av nya läsare de senaste månaderna – tack ni med!


Kategorier

Friggebod Gärdesgård

Tidigare inlägg:
Altanbygge

🏠 Tillbaka till inläggen