Dag 816 – Snickardags!

Altanbygget är igång

Efter mycket planerade har vi äntligen kommit igång med vårt altanbygge. En L-formad historia byggd direkt på betongplattor blir det.

Hade tänkt att skriva ett mycket mer detaljerat inlägg kring detta lite längre fram när vi väl är klara. Hittills har vi kanske kommit drygt 50% – tagit sådan otroligt lång tid att väga in plattorna... Om någon vecka hoppas vi att vi kommer att kunna börja lägga trallen.

Avgränsning hus och gräsmatta, grus/makadamAltanbygge i full rulle!

Gräsmattan börjar ta sig

Vi har haft lite missöden med sådden av vår stackars gräsmatta; i höstas så spolades de flesta fröna bort – och samma sak hände i mitten av maj igen precis efter att vi hade bättringssått (prognosen på 4mm regn slutade i åska, hagel, 50mm+ regn och översvämningar – kraftigaste regnet på mer än 10 år enligt grannarna).

Men nu börjar det se riktigt bra ut efter tredje (!) sådden med endast ett par mindre kala fläckar kvar.

Avgränsning hus och gräsmatta, grus/makadamLite bevattning en junikväll

Med den otroliga värmen vi har haft så har man fått hjälpa till på traven med lite bevattning – men det är egentligen inga konstigheter.

Slåtter

På de obehandlade delarna av tomten så växer gräset och annat så det knakar – spännande med maskrosor på nästan en meter. Så det fick bli att införskaffa en röjsåg.

Vi valde att köra på en batteridriven modell från Stihl, FSA 90. Kanonbra verkligen! Relativt tyst och vibrationsfri och slår ner gräset med enkelhet för det mesta (har en slyklinga som jag ska testköra snart också). Men att avverka ~1500m2 tar såklart sin tid, får se om man kan få ordning på marken såpass att man kanske kan köra en slåtterbalk eller liknande senare år.

Räknar med att detta är något man får ta sig an kanske två gånger per år eller så.

Äntligen solfilm

Ett halvår efter beställning så fick vi äntligen monterat solfilm på fönstrerna åt söder. Såhär års när solen står så högt är värmen egentligen ett mindre problem än det har varit under soliga dagar i våras och vintras – men ändå gör det en otrolig skillnad.

Vi anlitade Solfilmsmontage i Jönköping som snabbt och proffsigt monterade filmen. Praktiskt taget osynliga är de – de tar bara bort någon procent av det synliga ljuset, medan större delen av av värme- och UV-instrålningen tas bort (på vintern hjälper den även delvis till att hålla värmen inne.)

Om man jämför med markiser så är det ganska prisvärt också. Här nedan finns ett par bilder ifrån deras Instagram när de var här och monterade.


Kommande projekt

Altanen tar större delen av ens tid just nu – och om knappa månaden så kommer ett förråd levererat som man ska montera (hej då semester! 😅) och slutligen inväntar vi montering av staket som vi beställde i vintras – har blivit något försenat av diverse anledningar, men ska i alla fall vara på gång.

Ha det trevlig i högsommarvärmen önskar vi i Backabo!


Kategorier

Altan Gräsmatta Tomt

Tidigare inlägg:
Dag 787 – Gräva, gräva, gräva

🏠 Tillbaka till inläggen