Dag 787 – Gräva, gräva, gräva

Värmen är på ingång – och när det är varmt i luften och utan tjäle i marken så kan man äntligen påbörja projekt utomhus!

Har man byggt på en större naturtomt som anläggs från grunden så innebär det en hel del grävande och skyfflande – något som vi har spenderat en majoritet av tiden de senaste veckorna till.

Dräneringsprojektet

Efter mycket grävande så fick vi till sist ner dräneringsslangen som vi har jobbat på vid långsidan av gräsmattan. Ett par gånger har den fått testas på riktigt vid stora mängder regn. Långt ifrån perfekt, men ifrån tidigare ha tagit en vecka på sig att dränera i den leriga jorden så går det nu på ett par timmar.

Blir eventuellt till att justera lutningen lite längre fram – och när väl växter börjar växa och maskar och annat gör sitt blir det förhoppningsvis ännu bättre än med bara den jorden vi har lagt ner nu.

Även om det var jobbigt så är det nog välinvesterad tid i slutändan.

Avgränsning gräsmatta husgrund

Ett litet nybörjarprojekt var att separera gräsmattan och husgrunden på ett smidigt vis. Vi valde att köra på enklast möjliga vis, en tvårstående tryckimpregnerad bräda 22x140 som vi grävde ur för – lade i täckduk och sedan fyllde med grus intill grunden.

Ganska lyckat om man får säga det själv. Dock tog det hiskelig tid; trodde att projektet skulle gå på 2-3 dagar, men tack vare väldigt mycket sten i bottenlagret på gräsmattan så blev det drygt fyra dagar bara för grävningen.

Men resultatet är värt det – kanske inte riktigt lika praktiskt som t.ex. stenplattor, men vi föredrar den här stilen mångt mycket mer.

Avgränsning hus och gräsmatta, grus/makadamUrgrävning, grus och nästan klart!

Utfyllnad av gräsmatta

Den kalla vintern satte spår i gräsmattan med väldiga sättningar till följd, mycket tack vare att den var såpass vattenfylld/odränerad.

Men med lite jord och en vält så var det enkelt fixat. Rekommenderar Bauhaus vält från deras egna märke "Gardol" starkt (särskilt när den är på extrapris), väldigt smidigt för att få till en bra yta på den nyutlagda jorden.

Efter tidigare diknings-/dräneringsprojekt fick jag blodad tand och satsade vi även på att fylla ut gräsmattan rätt så rejält. Tidigare hade vi ett naturligt ganska djupt dike för vattenavrinning, men även här lade vi ner dräneringsslang och fyllde upp med jord, håller tummaran för att detta är en bra lösning. Men en ~40m2 större gräsmatta fick vi på en helgs jordlassning.

Utfyllnad av gräsmatta

Nu inväntar vi lite varmare och fuktigare väder så att vi kan se ut gräsfrön. Satsar på att så över hela gräsmattan då fjolårets sådd blev "sådär" efter att ett regnoväder spolade bort en stor del av fröna. Men till sommaren ska vi se till att ha en bra gräsmatta.

Förbättring grusplan

Slutligen så har vi lagt lite tid på att förbättra grusplanen framför huset. I fjol när vi lade ut massor valde vi att separera grusplan och jord så att allt inte skulle flyta ihop. Men nu blev det dags att slutföra detta "på riktigt" så att allt ser snyggt och prydligt ut.

Igen, ner med markduk – sedan beställde vi en en storsäck 0/16 för att fylla ut (vi fick även hel del från grannarna som har liknande projekt på gång – tack igen!), komprimera och sedan kratta ut mer makadam.

Kvar har vi en 1-2 ton makadam som man ska hitta någonstans att lägga 😅

Annat

Fick äntligen ett par screen-markiser levererade! Inte riktigt lika akut nu när solen står högt, men för 1-2 månader sedan på soliga dagar blev det ruskigt varmt i sydväst – där man har kontoret och sitter och jobbar hela dagarna.

Tyvärr hade de inte profilerna i vår röda färg (eller "hade och hade", skulle bli 2-300% dyrare). Så vi fick köra i aluminium så länge och om man stör sig för mycket på dem så får man montera ner dem och spraymåla/lackera själva.

Men annars är man toknöjd, tar verkligen bort i princip all solvärme medan den släpper in i alla fall lite ljus om dagarna.

Avgränsning hus och gräsmatta, grus/makadamScreen-markis nerdragen åt söder.

Nu inväntar vi montering av solfilm på de stora glaspartierna åt söder – förhoppningsvis blir det av de kommande 2-3 veckorna om vädret tillåter.

Kommande projekt

Staket

Tillsammans med grannarna har vi beställt staket – en klassisk gärdesgård/smålandsstaket som nog kommer att passa riktigt bra in i omgivningarna. Förhoppningsvis sker leverans och monteringen under våren/sommaren.

Friggebod

Fick också äntligen beställt en friggebod efter ett par hundra timmar research (~15m2 med bra form och anpassad för isolering är knepigt värre). Körde nästan ihop sig i slutet med långa leveranstider, men till sommaren får vi ett stort lass med element och byggdelar så är det bara att sätta igång och montera.

Det blir en helhetslösning ifrån Baseco (Avanäs heter modellen) där vi allt i ett köper med både plåttak (TP20), isolering och annat. Blir spännande att se om man har tagit sig vatten över huvudet här, men ska bli kul hur som!

Baseco Avanäs Friggebod


Kategorier

Dränering Friggebod Gräsmatta Husgrund Staket Trädgård

Tidigare inlägg:
Dag 728 – Våren som kom av sig

🏠 Tillbaka till inläggen