Dag 728 – Våren som kom av sig

Oj så taggade vi har varit här under de mörka vintermånaderna att komma igång med utearbetet. Material beställt – alltifrån verktyg (skruvdragare, tigersågar, trädsaxar!) till grus och matjord.

Så snart tjälen släppte någotlunda drog vi igång med att försöka dränera en del runt gräsmattan där det är så mycket vatten som samlas där runtomkring. En del kommer säkert lösas när gräset väl tar fart, men skadar ju inte att ge en hjälpande hand.

Tufft jobb, och man kan inte gräva mer än ~40cm innan man kommer till till blå- och grålera som är nästintill omöjligt att ta sig igenom.

90mm perforerad dräneringsslangTest av 90mm dräneringslang. Lite mer gräv, sedan markduk och makadam. Söligt värre!

90mm perforerad dräneringsslangExtra lass med makadam för framtida dränering och för att lägga runt huset.

Men innan vi blev klara fick vädret för sig att slå om och frysa på ordentligt med tjäle i marken igen som följd. Så nu är det hela på lite paus innan vi kan sätta fart igen med utearbetet.

Under tiden så finns det alltid annat att småpyssla med, så som att t.ex. mäta ut screenmarkiser för att sätta upp på ett par fönster där det blir lite väl varmt när solen står lågt.

Ett år sedan husresningen

Husresning villa OlssonSå här såg det ut när Mjöbäcksvillan reste huset 2020.

Nu har det gått precis ett år sedan huset restes – mitt i en snöstorm och innan Covid-19 var en global pandemi. Därmed är det även två år sedan vi köpte vår tomt och började planera för huset – och likaså två år för den här bloggen!

Alltid svårt med att titta tillbaka i tiden – 1 år är ju väldigt lång tid, men samtidigt om man ser efter på vad man har hunnit med och gjort på den tiden så är det knappt någon tid alls att prata om.

Huset överlevde den kalla vintern

Vilken fantastisk vinter det har varit, massor med snö och massor med minusgrader. Som kallast mätte vi upp strax under -20 grader. Bra eldprov (isprov?) för huset – inga ledningar eller annat har krånglat eller fryst. Men det var en del paneler och plåtar som smällde/knakade lite i minusgraderna.

Glad över att huset lever upp till förväntningarna för uppvärmningen också – nu har man haft bra elavtal, men förvånansvärt billigt i uppvärmning här även under de kallaste månaderna.

Tack vare den torra luften så har vi dock lite problem med taklister och parkettgolv där det har blivit en hel del sprickor och glipor. Men gissningsvis är det inte mer än något som får åtgärdas i samband med tvåårsbesiktningen sedan – det är ju ändå ett trähus och en del rörelse i huset får man ju räkna med.

Sedan är det trist såklart att varje taklist har spruckit isär i färgen, men men.

Husresning villa OlssonFantastiskt vinterväder med Viaredssjön frusen till is, detta är bastustugan mitt på sjön som man här kunde gå hela vägen ut till.


Kategorier

Dränering Grus Mark Trädgård

Tidigare inlägg:
Dag 653 – Julfirande och tips till blivande husbyggare

🏠 Tillbaka till inläggen