Dag 653 – Julfirande och tips till blivande husbyggare

Vintern är här i Backabo! Och t.o.m. lite snö har man fått i ett par omgångar.

Under snart 6 månader har vi bott in oss i vårt hus och vardagen har blivit någorlunda "normal" igen med fokus på annat än huset, särskilt då möjligheterna att vara ute för att fixa och dona är borta under vintern.

Men inne har vi i alla fall blivit än mer klara; härom veckan fick vi in lite möbler för att börja få klart gästrummet och julpyntet åkte upp lite extra tidigt i år för att få bort de sista flyttkartongerna.

Planering för våren är dock i full rulle där ett förråd står högt upp på listan, likaså kommande altanbygge samt kompletterande dränering kring gräsmatta (jippey...).

Falurött hus vinterFrostigt värre

Mer jobb med täckdiket

Som om vi inte har skrivit tillräckligt mycket om detta täckdike så åkte vi på ännu ett problem kort efter att vi postade förra inlägget; det kom enorma mängder regn under två dagar (~80mm). Tyvärr visade det sig att markarbetarna underdimensionerade vissa rör och trummor när marken förberedes i våras, med översvämmad gräsmatta och vatten farligt nära huset till följd.

Blev inte mycket alternativ annat än att få ut en grävmaskin som fick gräva ut delar av diket och lägga ner en större/bredare trumma för vattnet.

Pengar bokstavligt talat bortspolade, men nuvarande lösning känns bra mycket säkrare. Så får man hoppas att detta helt enkelt är sista gången vi behöver nämna diket.

Men även med diket åtgärdat så har vi ändå vissa problem med vattenavrinningen från tomten. Det lär bli lite bättre av sig självt när väl gräsmattan sätter sig – men ett kommande projekt blir till att försöka få ner någon typ av dränering i och runt vissa delar av gräsmattan; just nu är det mest ett litet träsk vi har. Blir spännande att se vad man hittar på där.

Ett par tips till blivande husbyggare

Då det inte har hänt så otroligt mycket här runtomkring tänkte vi dela med oss av ett par tips; både sådant som vi kanske önskade att vi kände till under byggnationen, eller saker som vi är extra nöjda över att vi valde/genomförde.

Belysning

Infällda spottar i taket kanske känns lite 2005 för vissa, men i hall och särskilt i fönstersmyg (i vårt fall i vardagsrum/kök) så gör det väldigt mycket.

I hallen är perfekt då det ger bra ljus utan att man behöver hitta någon armatur att sätta upp, och små spotlights i fönstersmygen ger väldigt fint ljus, särskilt så här års när det är mörkt ute. Är inte så farligt dyrt heller egentligen.

Fasadbelysning är lite dyrare, men det blir billigare om man ber elektrikern förbereda med "utsläpp" för kommande belysning. Något som man kanske borde ha förberett på en eller två fler platser.

Eluttag

Vi är extremt nöjda med elplacering och annat (särskilt med tanke på att vi gjorde elschemat helt från scratch själva). Men, kommer du ha egen brunn så i princip måste man planera in ett extra eluttag i anslutning till hydropress/hydrofor – något som vi tyvärr missade. Sannolikheten är nämligen hög att man behöver ha någon typ av filter och ett extra uttag nära till hands ger en otroligt många fler möjligheten för vad man kan installera.

Annars är det vanliga tipset att man lägger till 20-30% fler uttag än vad man tror att man behöver. Vilket är helt sant.

Tätnings-/gummilist för innedörrar

Något som vi inte kände till när vi byggde, men som Mjöbäcksvillan installerade utan att fråga; gummilister i samtliga innerdörrar (t.ex. sådana här). Gör så mycket! Både för ljudisolering och förhindrar att dörrar "smäller igen". Rekommenderas starkt!

Taklister

Lång historia kort; vi önskade att inte ha taklister, missade att få detta "på papper", upptäckte det med snickaren för sent.

När tusen saker ska skrivas in i ett kontrakt så kommer vissa sker såklart missas. Som tur är kan man i många fall åtgärda detta under processen – men då gäller att man är ute i god tid.

Interimistiskt slutbesked

Har du bygglov på både hus och carport/garage? Tänker du bygga garaget lite senare? Påbörja i alla fall bygget på denna på något sätt innan det är dags att få slutbeskedet (om det så bara är att lägga en provisorisk plintgrund). Annars måste byggkontoret istället utfärda ett interimistiskt slutbesked för att man ska få hålla bygglovet öppet (samtidigt som man faktiskt ska få bo i sitt nybyggda hus). Avgift för detta byråkratikalas: 5000kr (i Borås kommun).

Annat

Efter att ha bott i huset i 6 månader nu så är det ett par extrasaker som är värda att ta upp också:

  • Köksö är guld värt – gör det väldigt mycket enklare att jobba flera i köket samtidigt.
  • Siemens "vita" vitvaror (IQ300, ugn och micro) är fula.
  • Ljusskena (GlobalTrac) är ruskigt smidigt, men det kan vara svårt att hitta mindre armaturer till 3-fas som passar i ett hem och inte en industrilokal. Förmodligen skulle jag rekommendera 1-fas idag bara av denna anledningen.
  • Målade taklister är lika med massor av sprickor i ett nybyggt trähus. Blir till att åtgärda vid 2-årsbesiktningen
  • Det var väldigt svårt att hitta både referensbilder och utställningsexemplar av Tarkett 2-stav vit; men vi är väldigt nöjda.
  • Att ta hand om en rostfri fläkttrumma/kåpa är mycket jobb...

Inomhus Backabo (höst)

2020 – vilket år

2020 har varit ett brutalt år i många avseenden – tänker då givetvis främst på den pågående pandemin. I vårt fall har vi i alla fall haft ett litet ljus och fokus i.o.m. byggandet av vårat hus. Hoppas att alla ni läsare också har något att fokusera på i dessa tider.

Önskar i alla fall alla God Jul och ett Gott Nytt År!


Kategorier

Mark Tips Täckdike

Tidigare inlägg:
Dag 581 – Grus och vattenfilter

🏠 Tillbaka till inläggen