Dag 581 – Grus och vattenfilter

De (kanske?) sista två stora sakerna för 2020 är nu äntligen avklarade; grusning av uppfart och filter för att förbättra vårt brunnsvatten!

35 ton grus kommer lastat

Gruset drog ut en del på tiden – men till slut kom det och med sig även en hel del arbete. 27m3/35 ton på lastbil med släp krävdes det. Lyckligtvis så kunde de dumpa det körandes så att det blev två avlånga högar på uppfarten istället för en gigantisk sådan, sparade många vändor med skottkärran och man kunde använda krattan mer istället.

Men det tog ändå hela drygt två arbetsdagar totalt att köra och kratta ut – ordentligt mör var man men det blev ruskigt bra. Det gör verkligen jättemycket att ha riktigt grus/makadam istället för 0-16, både för utseendet och att man slipper dra in mängder med småkorn i hallen och bilen.

För den intresserade så blev det 8-16 bergkross vi körde på. Tog också ett tag att hitta rätt färg (vi ville gärna ha åt det gråa hållet), men tillslut så fann man alltså en lokal täckt som hade precis det vi letade efter.

Kolfilter från FiltrenaGrus, grus, grus. Men vi hade i alla fall tur med vädret. (Ursäktar dålig bild i motsol.)

I samband med detta lade vi även på ett nytt slitlager på infarten från landsvägen då den tagit ganska mycket stryk under vår byggtid.

Tack och adjö svavelväte

Som jag nämnde i förra inlägget så har vi haft lite problem med svavelväte i vattnet. Var kanke inget problem direkt dagligen och det är egentligen helt ofarligt, men dricksvattnet luktade inte alltid särskilt gott – vilket man gärna vill slippa såklart.

Efter mängder med research och efter att ha pratat med (förmodligen) alla stora filtertillverkare i Sverige så fastnade vi för ett från Filtrena (HG 10) som skulle uppfylla våra krav. Istället för att lufta vattnet (vilket antagligen är lite knepigare när man har hydropress istället för hydrofor) så kör vi allt vatten genom ett kolfilter för att dra bort gasen.

Nackdelen med filter är såklart då att de tar en himla stor plats och är inte heller särskilt estetiskt tilltalande (ville gärna ha en i rostfritt stål som är klart snyggare, men tackar Hanna för att hon motarbetade detta på tanke på kostnaden för en sådan...)

Avdelningen för onödig fakta
Under all efterforskning så undrade jag varför alla filter i plats är en ganska ful blå färg; visar sig att den blåa färgen bryter av UV-ljuset och förhindrar därmed bakterietillväxt om sådana tar sig in i systemet. Så nu vet du med!

Efter beställning fick Kungälvs Rör här i Borås komma förbi och montera anläggningen och fylla på med filtermassa. Riktigt proffsigt utfört med bypass-ventiler och liknande (om/när man ska köra bevattning utomhus t.ex.) Supernöjd.

Kolfilter från FiltrenaKanske inte den roligaste bilden här på bloggen, men rördragningen är ganska imponerande. Gråa cylindern är hydropressen, inkommande vatten till vänster och blåa cylindern är kolfiltret. En billig livförsäkring där emellan.

Med en gång märkte man en markant skillnad. Skulle kanske inte säga att det är riktigt 100%-igt, men nästintill – och det lilla som är kvar emellanåt dunstar bort på ett par sekunder. Så överlag var det en "måsteinvestering", även om det såklart är en tråkig sådan.

Vinterdvala väntar

Nu är vi förmodligen färdiga med det mest nödvändiga arbetet utvändigt för i år och har saker fixade för att enkelt och bekvämt bo här, så får vi krypa fram till våren igen när marken har satt sig och nya roliga projekt väntar.

Så länge blir det antagligen lite invändigt arbete (har ett gästrum att ta tag i bl.a.) och kanske planering för de lite större sakerna.

Under tiden så lär vi säkert skriva fler inlägg här på Sveriges bästa husblogg™ – ta inte vårt ord på det, utan Byggahus.se 😀

Olsson bygger är den bästa husbloggen


Kategorier

Grus Tomt Vatten och avlopp

Tidigare inlägg:
Dag 555 – Hösten kommer till Backabo

🏠 Tillbaka till inläggen