Dag 555 – Hösten kommer till Backabo

Hösten är nästan här och värmen har hållit i sig någorlunda vilket har underlättat för ett par projekt utomhus – dessutom så har gräset som vi sådde fått växa till sig något.

Just gräset hade vi lite "otur" med. Vi sådde ut när väderleksrapporten lovade knappa 2mm regn. Blev det två millimeter? Nja, snarare ett mindre skyfall på 35mm vilket gav de stackars hjälplösa fröna ganska liten chans att ligga kvar i jorden. Men trots att uppskattningsvis 50-60% av alla frön sköljdes bort har de som valde att stanna kvar mått bra av de fuktiga nätterna.

Nysådd gräsmätta efter en månad Nysådd gräsmatta efter ca. 4-5 veckor. Med ett gäng fallna höstlöv och lite ogräs.

Och om någon ser fint gräs i och omkring Sandaredsån vet ni var det kommer ifrån...

Prickar från slutbesiktningen åtgärdade

Härom dagen fick vi äntligen vår andra vattenutkastare installerad som hade missats innan slutbesiktningen, gick snabbt och effektivt. Likaså levererades ersättare till de två felaktiga köksluckorna för någon vecka sedan.

I.o.m. detta så är huset klart "på riktigt" enligt avtal och kontrakt, vilket känns skönt – även om detta givetvis var väldigt små saker egentligen.

Även elektrikern fick komma ut på en snabbvisit då en brytare inte uppförde sig som den skulle, men det var snabbt avhjälpt av Överlida EL och går på garantin.

Utöver dessa små aber så håller det mesta väldigt hög kvalité hittills och vi har inte hittat några otäcka överraskningar. Bra jobbat av Mjöbäcksvillan i det stora hela!

Fasadstyling

Ventilgaller

Ett ämne jag kan skriva spaltmeter efter spaltmeter om; ventilgaller på fasaden. Ska skippa all research om stusar, färger och format man har gjort, men leverade/monterade hade vi vita 11x15 galler som minst sagt stack ut (rött ska det vara!) Samtidigt som efter att man har bott i en centralventilad lägenhet de senaste sju åren är väldigt ovan med friskluftventiler som släpper in väldigt mycket ljud utifrån – låter särskilt mycket när det blåser.

Så det blev ett projekt till att försöka åtgärda allt detta. Efter mycket om och men köpte vi bl.a. ljuddämparinlägg och ett par stormskydd (för sovrum och västra gaveln som är mest vindutsatt). Eftersom att varken 11x15 galler eller stormkåpor går att få tag på i rött så blev det till att köpa sprayfärg och primer och sedan leka graffitikonstnär. Därtill lite byggfog (blivit rekommenderad Tec7 – bra, men svårjobbat) för att få tätt emot panelen.

Resultatet blev riktigt bra om man får säga det själv.

Ventilgaller fasad Från galvad plåt och vit plast till rött! Håller tummarna att färgen fäste bra på plasten bara.

Fasadsiffror

Vi har dessutom hunnit få upp fasadsiffror – nu har posten ingen ursäkter längre när de kör till fel hus.

Fasad-/hussiffror Fasaddekor Nyuppsatta fasad-/hussiffror. Här ser man även de färgade ventilgallren.

Lite osäkra på om detta är permanent placering eller inte, men de blev ganska tjusiga i alla fall.

Kommande projekt

Grus till uppfart

Vi har ända sedan sommaren planerat in att grusa uppfarten. Men då vanligt 8-16 makadam i grå/svart ton har visat sig vara lite svårare än tänkt att hitta så har det dragit ut på tiden. Men nu har vi hittat en leverantör och lagt en beställning, sedan får man se om man hinner köra ut och kratta runt 27kubik/35ton makadam innan vintern. Men blir kul att kanske komma igång i alla fall!

Åtgärda berggas/svavelväte i vattnet

Nu när vattnet har satt sig så håller det god och klar kvalité, men vi har lite problem med berggas (svavelväte) i den borrade brunnen vilket inte luktar särskilt bra.

Vi har kikat på flera lösningar, bl.a. avluftning och olika typer av filter. Men i kombination med den hydropressen vi har, så har vi förmodligen slutligen landat på aktivt kol-/humusfilter som ska fungera bra för detta, lutar åt ett från Filtrena. Lite småsvårt att hitta rörmockare som är villiga att ta sig an monteringen av detta bara, men inom en inte för lång framtid så är förhoppningsvis detta problem ett minne blott.

Uppföljning följer som alltid!


Kategorier

Fasad Gräsmatta Trädgård Vatten och avlopp

Tidigare inlägg:
Dag 525 – Fortsatt fullt upp!

🏠 Tillbaka till inläggen