Dag 525 – Fortsatt fullt upp!

Nu var det allt bra länge sedan vi skrev något här på olssonbygger.se, så en statusuppdatering är i sin ordning!

Mer och fortsatta markarbeten

Under byggnationen så gjordes endast grovplaneringen för husgrunden, så den omkringliggande var inte i ett jättefint skick när allt var byggt och klart – mest stora vassa stenar och ojämnheter runt omkring huset. Så prio ett fick bli till att ordna en ordentlig infart och jämna ut ytorna bredvid och framför huset så att man säkert kan gå och parkera bilen.

Efter ett tips valde vi LBC här i Borås som fick i uppdrag att köra ut och platta till med en padda. Många laster blev det (sved illa i plånboken) men resultatet blev väldigt bra – jämn och fin yta. På sikt ska vi sedan lägga ut gårdsgrus på stora delar så att det blir snyggt, prydligt och enkelt att gå på.

Därefter så var det dags med jord för att få ordning vår framtida trädgård och gräsmatta. Även här var det lite problem efter grovplaneringen; avrinningen fungerade inte riktigt som det var tänkt så vid regn hade vi ett mindre träsk nästan direkt intill huset. Med ett "par" ton harp och matjord samt lite dikning verkar ha gjort susen.

Markarbeten, anläggning av gräsmattaGrus, harp och matjord läggs ut.

Slutligen var det dags och kratta ut och rensa bort stenar och annat – svettigt värre i 28 gradig värme. Egentligen hade vi även tänkt att så gräs med en gång, men i.o.m att högsommarvarämen precis slog till avvaktade vi lite för att undvika att vattna stup i kvarten.

Istället sådde vi här nu precis häromdagen nu när vi har fått lite fuktigare väder. Så nu håller vi tummarna för att det tar sig så att vi har en fin gräsmatta till nästa säsong.

Krattning av jord för sådd av gräsmattaJord krattad, rensad och jämnad. Här ska det bli gräsmatta! Hur det såg ut innan.

Färdigmålat!

Ni som har följt oss ett tag är säkert less på allt prat om målande, men efter många timmar så är vi äntligen färdiga. Ett par omgångar hjälp fick vi mot slutet (tack Linda, Mattias, Alice och Oskar!) som gjorde det lite roligare och snabbare.

Då vi nu hade bra mark på sista gaveln så hyrde vi en rullställning istället för en fast sådan. Funkade bra och är ju väldigt mycket billigare – men har man budgeten så rekommenderar jag ändå en fast ställning, är stabilare och har bättre mått (första plattformen på en rullställning är kanske 1,6m – blir ett ordentligt yogapass om man är 1,82).

Men resultatet blev väldigt bra, vi är supernöjda med vårat lilla röda hus.

Målning av fasad med rullställningFull rulle med målandet av den sista delen av fasaden.

Färdigmålat resultat med Falu Vapen Falu FasadEfter massor med timmar – färdiga! En klapp på axeln och öl på det.

Kostnader för målandet

För den intresserade så har vi sammanställt de totala kostnaderna för att måla hela huset själva;

  • Färg: 40l, 4800kr (räckte precis)
  • Penslar m.m: 950kr
  • Tejp, blandare och andra tillbehör: ca. 1200kr
  • Ställningar: 18000kr (fast ställning 3v, rullställning 10 dagar – ink. utkörning och montering)

Totalt landade vi då på ca. 25 000kr, ungefär en tredje-/fjärdedel av vad det skulle kostat att anlita målare. Dessutom skulle bara ett varv med grundfärg från fabrik kosta oss ca. 45 000kr. Sedan är det såklart sin tid som man får värdesätta. Med planare mark och lite mer tid när vi började måla så skulle vi nog mer än halverat kostnaderna för ställningen också.

Notera även att den färgen vi använde (Falu Vapen Fasadfärg/Falu Fasad) endast liksom slamfärg behöver två strykningar, därav den relativt låga kostnaden för just färg.

OK på vattnet!

Under sommaren fick vi även vårt vatten i den borrade brunnen testad, där var allting i sin ordning. Inga alltför höga värden av vare sign järn, radon, flourid, bakterier eller allt annat som testades hittades.

Vi har dock fortfarande lite småproblem med att det är en små små mängder kax kvar i vattnet, fullt ofarligt såklart – men det har blivit ett par rensning av filter på köks- och duschblandare. Men det bör försvinna inom kort.

Annat som händer här i Backabo

Invändigt börjar vi också komma i ordning "på riktigt" där vi nu i alla fall har riktiga möbler i de flesta rummen – man har goda chanser att vinna VM i IKEA-montering vid det här laget i alla fall 😄

Mjöbäcksvillan kom även under sommaren och monterade upp skjutdörrarna som var försenade till slutbesiktning – tackar dem för ett skyndsamt arbete. Kvar är nu endast en vattenutkastare och en felaktig kökslucka som förhoppningsvis åtgärdas de kommande dagarna/veckan.

Vi håller också på och kikar på att bygga ett mindre (kall-)förråd här framöver nu när man har börjat bli en samlare på skottkärror, krattor och annat. Lutar åt något prefabricerat på 5-7m2 från antingen Polhus eller Vibostugan. Längre fram än så är det ju även ett förråd/carport inplanerat – men det blir nog först 2021/2022.


Kategorier

Färg Gräsmatta Tomt

Tidigare inlägg:
Dag 475 – Inflytt och första dagarna i Villa Olsson

🏠 Tillbaka till inläggen