Dag 430 – Målandet har börjat!

Det har dragit ut på tiden ett bra tag, både på grund av logistik och därefter väder med frostnätter och regn – men nu har vi äntligen kommit igång med målandet av fasaden.

Vi gjorde en ordentlig inspektion av panelerna innan vi började måla och upptäckte att det redan hade kommit lite svartmögel på sina platser – tyvärr oundvikligt här det har varit fuktigt och stått helt oskyddat i fyra månader. Men fram med stålborsten, lite vatten, Yes (ja, diskmedlet!) och ättika så fick vi bort det värsta på väst och norrsidorna som vi hade tänkt att måla först.

Fick även hyrt en ställning till gaveln åt väster – galet bra beslut, ruskigt nöjd att ha något stabilt att jobba på (men ganska dyrt...)

Falu Vapen fasadfärg (Falu Fasad)

De som har följt oss och bloggen här ett tag vet att färg har varit en följetång som heter duga. Men ända sedan vi började rita huset så valde vi att vi skulle köra på Falu Vapen fasadfärg (som numera heter "Falu Fasad").

Det som har ställt till en del för oss i processen är att både hustillverkare och andra bara har hört orden "Falu" och "falurött" och då helt enkelt antagit att det är en vanlig slamfärg det handlar om – vilket det inte är.

Måste dock då även ge lite kritik till Falu Vapen att de faktiskt inte differentierar "Falu Fasad" tillräckligt emot deras utbud av slamfärger. De har ganska lite information på sin webbplats och knappt några referensbilder (deras Schweiziska sajt har dock en hel del har jag lyckats spåra upp).

Med det sagt så är färgen vi har valt är ändå väldigt snarlik de traditionella slamfärgerna till utseende och funktion (låter träet andas och släppa igenom fukt), men den kritar inte på samma sätt, ska ha längre hållbarhet och dessutom så är det en av endast fyra färger som har fått "bra val" av Folksams stora färgtest.

Med hela den lilla förklaringen "out of the way" – så verkar det hela bli toppen! Vi är väldigt nöjda hittills i alla fall.

Dalahäst falurödEtt tidigt färgtest vi gjorde med Falu Vapen Fasadfärg.

Ett projekt med stort "P"

Antar att man tillhör 99% av alla andra som underskattar hur lång tid och stort projekt det faktiskt är att måla ett hus 😀. Är väldigt glad att vi har fått tillåtelse av Mjöbäcksvillan att faktiskt påbörja detta innan vi flyttar in, annars skulle vi inte ha gjort något annat när det säkert kommer finnas 1000 saker man hellre gör.

Falu Vapen Falu Fasad målande

Falu Vapen Falu Fasad gavelGaveln åt väster med vår fina ställning. Då det har varit väldigt varmt och mycket sol så kan vi endast måla gaveln på förmiddagen.

Falu Vapen Falu Fasad detaljbildDetaljbild i solen.

Själva målandet i sig får ta den tid det tar helt enkelt – vilket lär bli en del för nybörjare som oss. Är även på jakt efter något som hjälper en att hantera de ganska smala (ca. 5-8mm) springorna vi har, har sönder både penslar och händer när man försöker få ner lite färg. Blir till att utforska Biltemas utbud lite noggrannare här i dagarna.

Fortsättning följer...!


Kategorier

Falu Vapen Fasad Färg

Tidigare inlägg:
Dag 417 – Slutbesiktning inbokad (och fler bilder!)

🏠 Tillbaka till inläggen