Dag 475 – Inflytt och första dagarna i Villa Olsson

Kanske lite sent inlägg då vi har haft en del och stå i de senaste dagarna – men vi har precis passerat fem dagar i nya huset! Och än så länge är vi väldigt nöjda.

Finstädning, slutbesiktning och slutsamråd

Efter förbesiktningen fick vi tillgång till nycklar så att vi kunde städa ur huset ordentligt innan den riktiga besiktningen.

Ganska tidigt bestämde vi oss för att sköta den delen själva då vi dels ville "lära känna" huset och kontrollera så att detaljer var som de skulle.

En hel helg tog det till slut för oss – då var vi förvisso ganska noggranna, men vi höll ändå humöret uppe genom att tänka att det faktiskt var vårt alldeles egna hus vi höll på och städa.

På måndagen var det då sedan alltså dags för slutbesiktning och slutsamråd.

Det blev en ganska odramatisk affär där vi pekade ut ett par mindre saker som vi själva hade upptäckt och besiktningsmannen gick igenom sitt protokoll.

De flesta småfelen (lite bättringsfärg, någon felhängd lucka etc.) kunde Mjöbäcksvillan åtgärda direkt på plats vilket var toppen.

Sedan så saknas ett par mindre saker så som en inbyggnadsgarderob (som hade missats att beställas), en fellevererad kökslucka, saknad vattenutkastare m.m. som de får fixa längre fram.

Det hela gick på 20 minuter eller så. Vilket kanske var lite av en besvikelse – när man bygger/köper något så dyrt så önskar man ju att alla inblandade är lika nitisk som en själv. Men i det stora hela är vi ändå nöjda, förutsatt att de sista detaljerna ordnas med ganska så snart.

Direkt därpå var det slutsamråd med kommunen – där kanske lite, i alla fall för oss, "onödiga" detaljer gås igenom. T.ex. att luckor är barnsäkrade (skruvades bort illa kvickt) och låsbart medicinskåp finns.

Efter OK från både kommunen och besiktningsmannen så var det nycklar i handen och dags för inflytt!

KöketMatbord och annat på plats i köket.

VardagsrumVardagsrum med soffa.

Flytt

Tack vare flyttfirma och hjälp från familj (tack Mattias och Linda!) så gick flytten snabbt och relativt smärtfritt (det hjälpte en del att man har gjort sig av med de flesta av sina möbler och rensat ordentligt bland prylarna i förväg också).

Men som många andra som flyttar ofta säkert känner till så är ju en flytt inte bara en enda "sak" – möbler ska skruvas ihop, glas ska packas upp, lampsladdar skarvas, brevlåda monteras upp och adresser bytas. Vi räknar kallt med att "flytten" kommer pågå i minst 3-4 veckor till.

BadrumBadrummen är till större del klara.

Småfixar, fiber och annat

Vi upptäckte redan under finstädningen att något var lurt med elen som inte uppförde sig som den skulle (brytare som till synes slumpmässigt slog av vägguttag och dimmrar som inte funkade som det skulle).

Men elektrikern var snabbt tillbaka och konstaterade att någon hade lyckats att dra elen helt baklänges i vardagsrummet – så det blev till att skruva ur brytare och uttag och försöka på nytt, med betydligt bättre resultat.

Fick även ett roligt samtal i veckan från ett lokalt grävbolag då de hade fått höra att vi var intresserade av fiber. 14 månader av tjatande på IP-Only har börjat att ge resultat... Så kort därpå var de ute och grävde ner rör för blivande fiber – lär ta ett par veckor till innan något faktiskt kopplas på, men väldigt lovande att det är på gång i alla fall.

Nedläggning av fiberHurra! Fiber på väg!

Härnäst då?

Det har blivit en hel del tid till att småfixa inomhust just nu då det har varit ett konstant regnande sedan inflytten – målandet som vi hade hoppats fortsätta med har inte riktigt blivit av ännu, men så snart som vädret vänder så!

Vi kommer även fortsätta här med bloggen allt eftersom. Blir kanske inte lika frekventa uppdateringar, men vill ändå skriva lite kring om vad vi har lärt oss, vilka var bra (och dåliga) val och liknande.

Sedan är vi ju inte klara med huset på långa vägar; tomt ska anläggas, carport byggas och mycket annat.

Häng kvar!

Faluröda Villa OlssonEn del kvar att göra med tomten som sagt.


Kategorier

El Huset Mjöbäcksvillan Slutbesiktning

Tidigare inlägg:
Dag 464 – Förbesiktning

🏠 Tillbaka till inläggen