Dag 405 – Eldragning och målarfärg

Det har nu varit ett par hektiska veckor med en ny runda med val som har behövts göras. Först ut var kaklet, därefter el – med allt vad det innebär med placering av uttag och brytare, och slutligen färg. Främst invändigt då tapetsering m.m. ingår i "huspaketet". Men vi har även kommit igång med förberedelserna för den utvändiga målningen på egen hand.

Eldragning

I vår husbeställning så ingår ett visst antal uttag och annat, men redan på förhand så visste vi att en hel del extra skulle behöva läggas till för att få till det på "rätt" och ett bra sätt.

Redan i januari gjorde vi grovskisser på hur vi ville ha det. Härom veckan var vi ute i huset (delar av innerväggarna uppsatta!) för att mäta och kika på rimliga placeringar.

InnerväggarInnerväggar har börjat komma upp. Till vänster framtida kök, till höger baksidan av inbyggnadsgarderoben.

Sedan tog vi fram en mer detaljerad plan som Överlida El fick översätta till ett riktigt elschema. Vår skiss:

Elskiss

Redan när vi lade husbeställningen spikade vi vår egna budget för vad allt detta extra fick lov att kosta – i slutändan så visade det sig faktiskt att vi hade planerat detta väldigt bra och kom in 10-15% under budget för våra elval. Inte ofta det händer...

Utöver standard så valde vi till, bl.a:

  • Infällda spottar i fönstersmygarna i kök/matplats/vardagsrum. Kopplad till dimmer med Plejd.
  • Takspottar i hall och badrum.
  • Två extra utsläpp för utebelysning.
  • Utebelysning kopplad med Plejd för att slippa astrour och andra dyra/komplicerade lösningar.
  • 3-fasskena till kök.
  • Diverse extra uttag både inne och ute.
  • Elko Plus-serien istället för Elko RS, helt enkelt för att de är bra mycket snyggare.
  • Falurött fasadmätarskåp (förvånansvärt "billigt".)

Armaturer för fasad, takskena etc. köper vi själva för att hålla nere kostnaderna något.

Ett tips som är värt att tänka på; ofta ingår framdragning för data-/mediauttag. Detta är inte samma sak som att uttaget faktiskt är aktivt. Att dra själva Cat 5e/6-kabeln kostar en ordentlig slant. Så det slutade med att vi valde att ha det framdraget för 6 uttag, men att endast 3 stycken är aktiva. Realistiskt så använder ju 9/10 enheter Wi-fi ändå.

Färg – inne och ute

Ett rätt så bra utbud att tapeter och annat ingår i vår husleverans. Men idag har vi målade väggar i lägenheten och något annat är ganska otänkbart. Men för en ganska okej peng så kan målarna spackla och måla gipsskivorna istället.

Vi är något inlåsta i målarnas färgsystem och fabrikat (Flügger i vårat fall), så nu är det en process att försöka tolka deras vita nyanser med t.ex. NCS-skalan. Men inom kort bör vi ha fått iväg den beställningen med.

Efter att ha stämt av med snickare, byggledare och annat har vi äntligen fått okej att måla fasaden med. Detta kommer att bli en lång process (och då menar jag inte bara själva målandet...) – fasaden är nämligen väldigt lågt prioriterad för snickarna då de har sin tidsplan att följa invändigt. Så faktum är att fasaderna inte alls är klara ännu egentligen. Både midjeband, knutbrädor och annat kvarstår.

Men de frångick sitt schema och spikade i alla fall upp ett par sista täckbrädor så att vi sedan kan komma igång med målandet i alla fall på kortsidorna.

Men just kortsidorna/gavlarna gör en lite smårädd – att som oerfaren målare klättra upp på en 5+ meter hög stege och försöka måla undersidan av takfoten och vindskivorna känns sådär i ärlighetens namn, så vi är på jakt efter alternativ till stege just nu (kanske en saxlift, skylift eller annat?) Får se var vi landar någonstans.

Husgavel"Hur sjutton ska det här gå till?"

Oavsett så bör vi de kommande 7-14 dagarna att komma igång lite smått med målandet.

Förbaskade taklister

I början av byggprocessen så var det klart att vi skulle bygga utan några taklister invändigt. Men sedan gick beställningen iväg och så har man inte tänkt på dessa tills helt nyligen. Visar sig att vi egentligen aldrig markerade upp att vi inte önskade ha dessa – utan vanliga hålkälslister blir det (stora blaffiga på 56mm dessutom).

Ganska förödande var detta att inse, då detta helt enkelt inte går att ändra på just nu när innerväggarna har börjat komma upp. Snickare och byggledare har försökt lugna ner oron och lovar att det blir bra ändå, vilket det garanterat kommer att bli. Men ibland är inte "bra" rätt helt enkelt.

Så efter en vecka av sömnlösa nätter (sådana här detaljproblem är ens ärkefiende) så har man ändå kommit till insikten att detta helt enkelt få bli något man får ta på sig. En lärdom för framtiden och hus nr. 2 – alternativt grymt mycket spackel för att ändra här framöver 😄

Vår i Backabo

Slutligen var vi ute i Backabo här på morgonen där våren har kommit på riktigt. Och där ute står vårt fina hus i solen. Lite röd färg på det och att få i ordning tomten så blir det det finaste huset området.

Hus i Backabo


Kategorier

Belysning El Fasad Färg

Tidigare inlägg:
Dag 397 – Beställning av kakel och klinkers

🏠 Tillbaka till inläggen