Dag 1650 – Sommarsummering

Det har inte duggat tätt med uppdateringarna på sistone, men inte för att vi inte har haft något att göra – utan snarare tvärtom!

Spaljé och pergola

Huvudprojektet hela sommaren har varit att snickra ihop en ordentlig spaljé (kalla det insynsskydd, vindskydd eller annat om man vill.)

Ett projekt som har legat i dvala ända sedan vi byggde altanen för två år sedan men som nu äntligen har gått i mål efter mycket arbete.

I ett tidigare inlägg gick vi igenom själva pergolan, först slutfördes denna med ribbor på ena kortsidan och därefter liggande ribbor ovanpå ca. 1 meter ut från fasaden – detta ger oss lite skuggning inne i huset på soliga dagar när solen står högt.

Färdig pergola med ribbor

Därefter påbörjade vi storbygget med spaljén. Den valde vi att bygga med infällda reglar, och måla allt innan det monterades. Visade sig vara ett större projekt än tänkt – dels med den stora mängden ribbor (~210st) och den regniga sommaren vilket ställde till det ordentligt vid målandet. Det blev mycket in- och utlastning ur förrådet mellan skurarna.

Insynsskydd stolpar av stolparInpassning av stolpar, svårare än vad man tror när allting annat inte är 100% rakt.

Montering av infällda reglarMontering av de infällda reglarna.

Detaljbild hörd infällda reglarDetaljbild på hur hörnen löstes.

Montering ribbor insynsskyddPåbörjad montering av de stående ribborna.

Färdig spaljé/insynsskyddOch till sist; slutresultatet från framsidan. Vår fina katsura i förgrunden.

Fasadsiffror på ribborFasadsiffrorna fick även en ny plats då spaljén skymde dem där de var tidigare. Snickrade ihop en liten platta för att fästa dem i.

Summa summarum är vi riktigt nöjda. Skönt att äntligen få det gjort också så har man en mindre sak på sin checklista framöver.

Men, om jag skulle byggt samma sak igen i samma skala; då skulle jag skippat de infällda reglarna och de stående ribborna. Utan jag skulle kört på liggande ribbor direkt fästa i stolparna. Skulle förmodligen mer än halverat byggtiden. Men nu är det gjort – och är nöjd med resultatet.

Slåtter igen – och sådd av ängsfröer

Slog gräset på nytt med slåtterbalken. Marken såg mycket finare ut i år i alla fall, så det verkar funka lite som tänkt.

I år blev det dock inget eldande, utan istället hyrde vi in en container som vi fyllde upp helt och hållet (1 ton blev det vid invägningen). Tungt och jobbigt, men det såg fint ut i någon vecka i alla fall tills det började växa igen 😄

Dessvärre så small en bult av i slåtterbalken när jag skulle slå gräset igen här på slutet av sommaren. Så får se om man får tillfälle att reparera den innan nästa år.

Hö/slåtter

Aston/hund i höAston tyckte höt var kul i alla fall!

Högaffel containerHanna med högaffeln i högsta hugg.

Container med höEn fullastad container; 10kbm/1 ton med hö.

Vi hann även med att göra i ordning en yta på ca. ~100m2 för att försöka anordna en liten blomsteräng. Tyvärr ingen möjlighet att helt rensa marken från ogräs och annat, men förhoppningsvis tar sig något i alla fall – särskilt med tanke på hur dyra ängsfröer är. 😬 Blir en följetång av detta.

Annat

Annars har det mest varit klassiskt underhållsarbete för oss; gräsklippning, ett par omgångar till tippen (samlat på oss ordentligt med spillvirke!) och liknande.

Nu är det lite uppstädning och förberedelser för hösten och vintern innan nya roliga projekt utomhus drar igång.

Trevlig höst så länge!


Kategorier

Altan Pergola

Tidigare inlägg:
Dag 1560 – Pergola och trädplantering

🏠 Tillbaka till inläggen