Dag 1560 – Pergola och trädplantering

Plantering av träd

Mitt under den värsta vårtorkan på flera år så fick vi äntligen våra beställda träd levererade efter 1-2 månaders väntan. Blev en salig blandning, men totalt 9 träd planterade vi till slut:

  • 1st skogslönn á 350+ cm
  • 3st klibbal á 200 cm
  • 1st silverpil á 200 cm
  • 1st hassel á 150 cm
  • 3st katsura á 125 cm

Var ett spännande projekt där leveransen visade sig vara lite knepigare än tänkt; kvällen innan leverans ringde plantskolan och undrade hur vi skulle hantera lossningen. "Hur då menar du?" frågade jag, "Ja, vissa av dem väger kring 80-100kg". Visar sig att lönnen och alarna kom med rotklumpar, och p.g.a. det torra vädret så tog de extra stora klumpar. Jaha ja, blev till att snacka ihop sig med lokala brädgården som var snälla nog att hjälpa till.

Så vi lossade på brädgården med truck, som sedan fick lasta om på kranbil. Därefter fick jag åka hem och montera ner en sektion av gärdesgården så att kranbilen kunde få ut sina stödben. Kranbilen kunde därefter lyfta träden 15-20m in på tomten, de resterande metrarna fick vi dra och skjuta klumparna.

Sedan fick det bli till att gräva gropar, en massa gropar – men här hade vi tur för en gångs skull och stötte inte på några allt för stora stenar eller liknande.

Två alarTvå av alarna på rotklump

Plantering av skogslönnPlantering av skogslönn

Sedan var det ju det där med torkan. Med höga temperaturer och stark sol så blev det en väldig omställning för några av träden. En katsura strök omgående med och tappade alla löven, en annan brände sig rejält – och lönnen såg riktigt hängig ut ett tag. Men flitig vattning (drygt 4-500l per vecka totalt) så hämtade sig lönnen i alla fall. Håller tummarna för att katsuran överlever också och att nya blad kommer nästa år.

Stort tack till Backabo Byggvaror som hjälpte till vid lossningen! För den intresserade så kommer träden ifrån Essunga Platskola, de har ett väldigt stort utbud av lite större träd och växter.

Projekt pergola (och förbättring av altan)

Så blev det äntligen dags att ta tag i vind-/insynsskyddsdelen och pergola för altanen. Suttit i flera veckor och skissat på idéer och sätt att bygga det på och till slut var det att sätta igång.

Ritning pergolaUngefärlig ritning gjord i Sketchup

Först ut var förberedelser och underhållsarbete. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg valde jag att ta ner de gamla stolparna då jag inte ansåg att de höll måttet, dels var de för skeva efter ~18 månader och att jag hellre ville ha 95x95 istället för 70x70. Så det blev till att lyfta delar av trallen, kapa stolparna längs reglarna och montera ny trall (då de tidigare hade urjackning för stolpen). Passade även på att byta ut ett par längder av trallen som såg mindre roliga ut med sprickor och annat, samt att jag fäste en täckbräda runt om att snyggare rama in altanen – detta gjordes enkelt med stående 28x145-brädor.

Sedan tillbaka till pergolan som blir första delen i det större bygget; jag valde att testa att använda stolpfötter som monteras rakt ovanpå trallen. Kanske inte det snyggaste eller egentligen det mest stabila, men med en bra förankring i väggen och en vinkel i hörnet så räknade jag på att det ändå skulle bli bra.

Så stolpfötter inhandlades – omöjligt att få tag på några som ser snygga ut och är stabila. Så fick bli ett par vanliga galvade som vi sedan målade i omgångar; först med en primer för galvat stål sedan en vanlig täckfärg (mattsvart).

Primer stolpfötterStolpfötter målade med en bra primer

Primer stolpfötterÄven skruvarna (här Wafer Jetting som används både för att fästa fötterna i trallen och i stolparna) förbehandlades då de kommer vara såpass synliga och exponerade.

Därefter var det att mäta upp på altanen, fästa de fem första fötterna och börja arbetet med stolparna. De kapades till rätt längd och sedan jackades de ur – dels där den främre bärlinan skulle fästas och sedan även stolpen längst till vänster (framifrån sett) som kommer kopplas ihop med insynsskyddet med infälda reglar.

Urjackningen gjordes genom att skära raka spår med en cirkelsåg och sedan gå loss med stämjärnet. Tar lite tid men blir väldigt bra!

Därefter på med ett par lager färg. Pergola-delen valde vi att ha i svart (insynsskyddet blir sedan stående ribbor i falurött precis som huset) – vi använder samma färgsystem som för huset och förrådet; Falu Vapen fasad.

Målad regel – Falu Vapen Fasad SvartReglarna målades såklart de med.

Därefter var det monteringsdags med ett himla mätande och passande, någon liten extra kapning här och där för att få vinklarna rätt (och räta). Lite PU-lim, skruv och monterande av balkskor för de två innre reglarna. Sedan klart!

Svart modern pergolaVår pergola!

PergolaFrån en annan vinkel. Den ljusa klossen ligger i en av urjackningarna för de infällda reglarna sedan.

Himla nöjda med resultatet så här lång. Ska lägga lite ribbor som "tak" innan den är helt klar. Blev riktigt stabilt och bra, bättre än vad jag hade trott med stolpfötter. Håller tummarna sedan för att man kan få de resterande sektionerna av vind-/insynsskyddet lika stabilt.

Uppdatering kommer!


Kategorier

Altan Färg Pergola Trädgård

Tidigare inlägg:
Dag 1508 – Våren är här!

🏠 Tillbaka till inläggen