Dag 1508 – Våren är här!

Efter en lång, blöt och kall vinter är våren här och man kan äntligen sätta igång med lite projekt utomhus – och vad passar inte bättre då än en liten statusuppdatering?

Uppdatering kring stödmuren

Muren står kvar och är fortsatt stabil. Sent i höstas fyllde vi upp med jord (nästan två lass med kranbil gick åt) och sådde gräs. Tack vare den milda hösten så grodde det ganska omgående och vi har därför en bra grund att göra något med.

Nu när solen tittade fram passade vi på att olja in den med slipersolja (Julas egna märke) – var först lite orolig för att det svarta skulle "ta över" för mycket, men blev otroligt nöjd med slutresultatet. Mattsvart yta som verkar imponerande vattenavstötande.

Jord till stödmurBild i från i höstan när jord höll på och lastas ut ovanför stödmuren.

Slipersolja (Jula)I full färd med att olja in muren.

Slipersolja (Jula)Och en kvällsbild på det färdiga resultatet.

Robotgräsklippare och stenspräckning

Dags och bli "Svensson" på riktigt, sparade ihop lite pengar för att köpa en robot som får klippa gräsmattan åt oss. En Husqvarna Automower 310 Mark II blev det – höga förhoppningar på denna! Får återkomma med recension och tankar längre fram.

Men, då vi ska en robot som vandrar omkring så fick det bli till att rensa gräsmattan från en massa bös och skräp. Dessutom har vi haft tre större stenar som har stuckigt upp ett par centimeter. Båda visade sig vara lite småkluriga.

Den första på kanske 60-70kg fick jag upp med spett och kunde rulla iväg. De andra visade sig vara en bumling av modell större, så det blev till att försöka spräcka den med kilar. Tänkte först bara klyva den i två större delar och därefter baxa iväg dem, men visade sig att stenen var mycket större än så, det blev till att spräcka loss bitar i omgångar. Drygt 12st 20mm hål fick jag borrat till slut för att få bort tillräckligt med sten så att det är stenfritt i alla fall ~20cm eller så under gräsmattan.

Stenar i gräsmattanBaxa stenar ur gräsmattan.

Spräcka sten med kilarSpräckt sten, som visade sig vara i princip ett berg.

Märkligt hur alla projekt man påbörjar blir så mycket större i slutändan än vad man har tänkt sig? 😀

Lagning och förbättring av gräsmatta

Samma visa varje vår – då vi har så himla fuktig jord här blir det väldiga förflyttningar i gräsmattan när tjäle råder. Gissar att det även tar ett tag innan marken sätter sig vid ett nybygge? Så det blir till att lappa och jämna ut med med dressjord samtidigt som man räffsar bort gammalt och dött gräs.

I fjol körde vi på dressjord från Plantagen men var inte särskilt nöjd med denna (för lite sand och för mycket stenar och pinnar). I år fick det bli Rölunda (inköpt på Hornbach) – mycket bättre, och billigare!

Passade även på att montera en betäckning på ett spolrör som vi hade som stack upp mitt på gräsmattan. Har grävt ner liknande innan och markerat ut på karta, men då denna är till dränering (vilket vi har lite problem med under blöta höstar) tänkte jag göra det på "riktigt" så att det är enkelt att komma åt i framtiden. Det gick snabbt och enkelt, men sjutton vad dyra sådana betäckningar ska vara.

För den som är intresserad så är det en vanlig 150mm betäckning som jag satte på ett teleskoprör som trädes runt det "vanliga" 110-röret som fanns där.

GjutjärnsbetäckningGjutjärnsbetäckning på plats, bara att fylla tillbaka och jämna av så ska roboten kunna köra rakt över.

Ännu en stödmur...?

Ännu ett projekt som blir lite större än vad man har tänkt sig; har en liten jordkulle på baksidan som behöver fixas i ordning för att låta den nya robotgräsklippare ta sig till alla gräsytor. Fixa vinklar och jämna ut så att den inte behöver jobba i en enda stor skarp sluttning.

Problemet är bara att jorden (och därmed ogräs) möter gruset. Försökte hitta något enkelt sätt att gränsa av det (typ en rad med stenplattor eller liknande) – men får inte till vinklar, sluttning och övergången där emellan. Så istället blir det till att bygga enklast möjliga stödmur – typ 15-20cm ovan hoppas jag att jag kommer undan med för att få till en snygg avgränsning.

Bild saknas då det mest är en jordhög för tillfället...

Aston är stor nu!

Aston har växt så det knakar. 13kg har han hunnit bli och trivs fortfarande lika bra här på landet. Ännu bättre nu när det börjar bli grönt och man kan leka på gräsmattan igen.

GjutjärnsbetäckningAston i solen – i april, med snö!

Nästa stora projekt

När väl allt smått är ute ur vägen blir det till att äntligen få till vind- och insynsskydd till altanen vilket jag har varit en expert att prokrastinera med.

Redan när vi byggde altanen för 1,5 år sedan så var tanken att få detta snabbt på plats, men så har det alltså icke blivit. Förråd, stödmur och en massa annat har kommit i vägen.

Men här inför sommaren hoppas jag komma igång, och kanske kanske blir det med en pergola dessutom. Håller på och skissar på de sista ritningarna.

Vad som är lite trist dock är att jag förmodligen inte kommer att köra på de stolparna som vi fäste i samband med bygget. Tycker de är lite klena och inte tillräckligt stabila. Så tråkigt nog blir det förmodligen någon form av stolpfot som vi fäster i trallen – ja, jag vet "fult och oproffsigt" tänker du. Men jag tror ändå att det går att få till snyggt och bra – uppdatering kommer!


Kategorier

Stödmur Trädgård

Tidigare inlägg:
Dag 1267 – Stödmur och en ny familjemedlem

🏠 Tillbaka till inläggen