Dag 1889 – Vårstädning

Tiden flyger! Redan i mitten av maj och vi har inte skrivit ett enda inlägg här på olssonbygger.se – illa värre! Men trots uteblivna inlägg så har vi haft att stå i ändå.

Massor med jord

Våren började med att vi beställde hem två helpallar med jord, en dressjord och en med planteringsjord. Efter att ha jämfört lite priser så kan man hitta ett kampanjerbjudande för helpall så blir det faktiskt billigare än vad säck kostar med frakt (säck har ju såklart fördelen att man kan lyfta den dit man vill ha den direkt).

All dressjord á 48 säckar försvann i ett nafs när man vi började med att jämna ut gräsmattan på framsidan. Vår stora förhoppning är att vår lilla robot ska klara av att köra in på framsidan också så småningom – men gammal betesåker som det är så är marken inte särskilt jämn.

Medan planteringsjorden till stor del gick åt till att fylla upp våra planteringslådor (se nedanför).

Dressjord

Köpte även lite armerings-/hybdridgräs för att hjälpa roboten lite extra på traven. Återkommer kring detta experimentet när det blir till att testköra alltihopa.

Planteringslådor

Ingen av oss har särskilt gröna fingrar, men vi vill ändå prova på att odla någon enkelt i mindre skala. Så jag snickrade ihop två stycken lådor á 100x200cm. Vanliga pallkragar vore såklart enklare, men tycker inte att de är särskilt snygga, och det blir inte direkt billigare heller egentligen (och så får man ju snickra!). Blev även en hel del grävande det är en ordentlig sluttning där vi ville ha dem och vi ville att överkanten skulle vara i nivå så att det inte blir någon typ av "trappstegseffekt".

Omålade planteringslådor/odlingskragar

Därefter målades de svarta, lades ett lager wellpapp i botten och sedan på med massor av jord. Däri såde vi bl.a. rädisor och spenat, och planterade ett par jordgubbsplantor.

Målade planteringslådor/odlingskragar

Här är en enkel ritning om någon är intresserad (byggd med 45x145 virke och 70x70-stolpar).

Ritning på planteringslåda

Med lite spillvirke byggde jag även en blomsterlåda för altanen.

Egenbyggd (DIY) blomlåda

Andra uppdateringar

Träden

Samtliga träd och buskar som vi planterade i fjol verkar ha klarat sig bra och satt sig stadigt. Enda var katsuran som inte gillade köldknäppen i början av maj (fyra nätter i rad med -5) som tappade alla sina löv, men de verkar nu ha återhämtat sig något.

Silverpilen är imponerande – över en meter har den växt på knappt 12 månader.

Pergola

Monterade på ett par extra ribbor på pergolan för att skärma av solen ytterligare lite till, gick snabbt och enkelt då man har gjort ett gäng vid de här laget.

Spaljén klarade av blåsten i vintras galant, och de flesta ribborna är fortfarande raka och fina. Mycket gediget bygge om man får säga det själv 😀

Stödmur

"Teasade" om den här stödmuren redan i fjol. Men nu ska jag banne mig äntligen ta mig tiden för den, dock så blir det förmodligen mer ett semesterprojekt så småningom – kommer kräva en del grävning som förmodligen är det tråkigaste som finns. Men, markskruv skulle kanske vara något...? 🤔

Måla...?

När vi målade fasaden för snart tre år sedan så var virket såpass färskt att det har rört sig en hel del sedan dess, torra perioder får ljusa springor att synas väldigt mycket, samtidigt som vissa kvistar tittar fram vilket gör att vi i alla fall på sydfasaden (och gärna väster, men då behöver vi en ställning...) funderar på att måla ett extra lager med färg. Men då behöver vi göra det medans det är torrt, och det vet i sjutton om vi hinner. Vi får se tills nästa inlägga helt enkelt!

Livet på landet

Vi närmar oss snart fyraårsjubileet när vi flyttade in (och fem år för bloggen!), och vi är lika nöjda som aldrig förr! Klart ett av de bättre besluten vi har gjort. Så håller vi tummarna för att det blir några äpplen i år 🍎

Äpple i blom


Kategorier

Altan Pergola

Tidigare inlägg:
Dag 1650 – Sommarsummering

🏠 Tillbaka till inläggen