Ett år senare

Tiden går fort! Nu har det redan gått ett år sedan första delen till att bygga vårt ett hus gick i lås – köpet av en tomt.

Tänkte här summera ihop vår husresa hittills, processen har sett ut och vilka hinder vi har mött på vägen samt nuvarande status.

Våren 2019

Under våren 2019 letade jag och Hanna efter en tomt. Vi var på jakt efter något större sådan som inte var i ett traditionellt bostadsområde. Bara några dagar efter att vi hittade HusArvids e-postlista så fick vi nys om en 2900m2 tomt i Backabo utanför Sandared i Borås.

Efter att ha varit ute och tittat på den ett par gånger och ett par möten med HusArvid för att stämma av om vad som är möjligt och inte, eventuella kostnader och liknande så valde vi att slå till.

I princip samma dag så började vi med att rita huset. Givetvis hade vi en ganska bra idé i förväg om vad vi önskade; relativt litet, lättskött och falurött. Ett mer öppet ryggåstak/saxtak om möjligt var vi även intresserade av. I mitten av maj hade våra idéer och förskisser ersatts av en ritning – som senare har tweak:ats och uppdaterats ett par vändor.

HusritningPlanritningen.

Tomten våren 2019En bild på tomten våren 2019.

Sommaren och hösten 2019 – väntan och bygglov

Mellan maj och september var det egentligen mest att gå och vänta på medan man inväntade beslut kring bygglov. Bygglovet skickades in i mitten av juni och vi fick beslut i början av september – så runt 10 veckor.

Under denna tiden så gjorde vi även vissa materialval med besök hos bl.a. Vedum och annat.

Vintern 2019 – val, kontrakt och byggstart

Resterande 2019 så var det 100-tals val som skulle göras kring material, färger, dörrar, kaminer och annat. Därefter så skulle alla valen godkännas och signeras. Avtal med banker och annat skulle också upprättas med spärrförbindelser m.m.

I början av november signerades själva husbeställningen och saker var i rullning "på riktigt".

I januari hölls vårat tekniska ramråd med kommunen, vilket som krävs inför nybyggnation.

Slutligen, den runt den 20:e februari kom äntligen bygget igång genom att markarbetet påbörjades. Och under en snöig marsdag så skedde äntligen husresningen.

Problem och missöden hittills

Nu har ju det egentliga bygget knappt påbörjas. Men vi har ändå råkat ut för vår beskärda del av problem – mestadels mindre som kanske egentligen bör klass som irritationsmoment.

Sedan har vi såklart våran kära vän täckdiket...

Dessa problem ska nog inte ses som att vi klagar på någon eller något, utan mer som "cautionary tales" eller lärdomar som någon annan efter oss (och vi själva i framtiden) kanske kan förhindra om man tänker på dem lite tidigare i processen.

Färg och fasad

Väldigt tidigt i processen så visste vi att det var falurött vi önskade att ha. Men vi blev även tillsagda att vanlig röd-/slamfärg inte skulle gå att få levererat och att vi då skulle få det levererat helt omålat utan grund eller annat. Så vi började leta efter alternativ och fann Falu Vapen Fasadfärg.

Efter en hel research och studiebesök så fastnade vi för denna och kollade upp så att det skulle fungera, och fick klarttecken på detta. Bara någon vecka innan beställning så visade det sig dock att detta färgsystemet inte alls skulle fungera att få det grundat med – antagligen hade det skett någon misskommunikation någonstans där man endast hade kollat på färgkoden (NCS S 5040-Y80R) – och att det då skulle fungera.

Så det blev att kika på alternativ igen, men de vi fann då (t.ex. Alcro Arkitekt) var inte i närheten av vad vi hade tänkt oss, dessutom väldigt dyra och krävde ofta 3-4 lager och diverse oljor och annat.

Så efter mycket om och men så blev vi tillbaka på ruta ett, ett helt ogrundat och omålat hus. Men det spelar dock mindre roll, endast två lager behövs och vi får den färgen vi vill ha – dessutom till en något lägre kostnad.

Köket

Efter att ha spenderat timmar på att rita upp köket och "korrat" den framåt och tillbaka med Vedum så hade vi ett ritat kök som vi kände oss nöjda med.

Men när detaljerna väl gick igenom så visade det sig att någon hade missat att mäta in var fläkttrumman skulle vara placerad i.o.m. ryggåstaket. Efter flera kontroller och potentiella nödlösningar så hittade vi inget bra vis att få detta att passa in. Så det blev till att "riva ur" i princip alla överskåp och välja en annan (visserligen väldigt snygg, men ack så dyr) fläkt som snedkapas emot taket.

I det stora hela ingen "big deal", mer än att vi kanske får lite mindre hyllförvaring.

Kök mockupEn egen mockup på framtida kök.

Hydrofor

Tänk på att om du har eget vatten så ska en hydrofor få plats någonstans 😄

Täckdiket

Slutligen, detta täckdike som har skapat en hel del ångest.

Har redan skrivit flera inlägg kring detta (bl.a. här). Men redan i förväg var lite småoroliga kring detta diket och den oron besannades verkligen med bl.a. höga kostnader till följd (från budgeterat ~70k upp till först ~110k och nu någonstans norr om 220k).

Som tur var undvek vi dock med nöd och näppe förseningar.

Summerat så har vi fått ersätta en 100 år gammalt stentäckt diket med en modernare variant där vi har lett om den över tomten så att den håller ett säkert avstånd från huset – samtidigt som vi säkerställer att grannarnas vattenavledning fungerar som det är tänkt.

Huset, Olsson bygger i BackaboEtt gammalt täckdike rivs ut och ett nytt blir till. Mycket grävande och många meter med rör.

Men nu då?

Igår var vi vid tomten (och nu kan man t.o.m. säga "huset"!) i strålande solsken, och så här ser det ut nu. Kommer att bli bra!

Huset, Olsson bygger i BackaboVårt hus den 21:a mars 2020. Inväntar vindbrädor och annat inför takläggning.

Hittills är vi väldigt nöjda. Att det blir problem på vägen under ett husprojekt eller mer eller mindre underförstått – särskilt under ett "icke-standardlösning" som vårt hus ändå är.

Vi hoppas nu att resterade tre månader eller så flyter på bra och att vi sedan flyttar in det drömhuset som vi har önskat.

Tack för att ni läser!


Kategorier

Byggnation HusArvid Mjöbäcksvillan Övrigt

Tidigare inlägg:
Dag 361 – Husresning

🏠 Tillbaka till inläggen