Dag 229 – "En styck hus, tack!"

Det har varit en process som heter duga, men nu är äntligen blanketter ifyllda, kontrakt signerade och beställningar lagda.

I.o.m. att beställningsordern är lagd, är vi inom 45 veckor "garanterade" att få flytta in i vårat alldeles egna hus. Beroende på hur semester och annat så bör det alltså ske runt mitten av september 2020.

Lite senare än vad vi kanske hade hoppats på när vi drog igång projektet, men vi tog väldigt god tid på oss dels när vi signerade avtalen och även innan det för att säkerställa att de sista detaljerna blev som vi hade tänkt oss – vilket tillsammans har dragit ut på tiden nästan två månader.

Färg, färg, färg

I förra inlägget skrev vi om problemen med färgen vi hade stött på, där det i näst sista minuten visade sig att Mjöbäcksvillan inte alls kan få panelerna målade i den färgen vi önskar på fabrik.

Vi började då hastigt att kika på lite mer vanliga "plastfärger" från bl.a. Alcro, mest hade vi ögonen på Alcro Arkitekt. Säkert en kanonfärg, men med grundning och en mellanstrykning så skulle detta ha kostat över 55 000kr, och då behöver man ändå måla 1-2 stryckningar själv efteråt.

Vi tyckte helt enkelt inte att det skulle vara värt varken pengarna eller insatsen som skulle krävas – samtidigt som det bara till kanske 80% skulle ge "rätt" utseende, så det hela slutade med att vi lade beställningen med helt obehandlade paneler – detta gör att vi i slutändan ändå kommer att kunna måla på den färgen vi har efterforskat sedan dag ett (Falu Vapen Fasadfärg). Endast två lager behövs utan grundmålning.

Nu när inflytten sker såpass sent får man hoppas att man hinner med en målning innan säsongen är över dock. Förhoppningen är att stomresningen sker i april/maj och att man kanske kan hyra in sig på ställningarna som är uppe då. Blir kanske en tidig "målarsemester" helt enkelt.

Husritning, planlösningRitning-v25-final-final-v2-final.pdf, ett par omritningar under vägen har det blivit. Men detta bör till 99,99% reflektera vad som faktiskt ska byggas.

Köket

Köket fick sig också en ordentlig omritning då det sent i processen stod klart att varken arkitekt, HusArvid, Mjöbäcksvillan, Vedum eller vi (läs även om detta i föregående inlägg) själva tänkte till ordentligt kring fläkten i köket, som alltså behövdes göras om ordentligt.

Vedum köksritningsEn grov skiss på layout m.m. Färger och annat diffar rätt så rejält från verkligheten. Men för att ge en idé i alla fall.

Vi valde att plocka bort i princip samtliga överskåp för att undvika att fläkten blir allt för "intryckt" mellan skåpen. Vi håller tummarna för att slutresultatet blir bra.

I sista minuten valde vi att centrera fönstret över diskhon också.

Positiva överraskningar

När vi gick igenom det slutgiltiga kontraktet såg jag att Mjöbäcksvillan hade bytt ut vissa vitvaror då bl.a. tidigare hade utgått. De nya verkar vara av något bättre standard (och i vissa fall, bättre färg) – alltid något. Bl.a. så kommer vi att få den här trevliga ugnen och den här spishällen (något skeptisk till touch-kontroller dock).

Vi valde basutbudet rakt av, inga rostfria- eller "De luxe"-set.

Pris och budget

Inte bara tiden har dragit iväg, utan även budgeten. Redan nu kan jag avslöja att kamin (~40 000kr för komplett kamin samt installation), bänkskiva från Vedum (~30 000kr) och såklart den "ofrivilliga" fläkten från Fjäråskupan (~20 000kr) är de absolut största kostnaderna för tillvall som vi räknat med hittills.

Precis innan kontraktskrivning fick jag tag på en representant från Mjöbäcksvillan som var med ute på tomten och reviderade markarbeterna uppåt, från ca. 70 000kr till 107 000kr.

Annars har vi gjort ganska smarta (om man får säga så själv) tillval som inte har varit allt för dyra. Separat inlägg om budget m.m. kommer längre fram.

Så får man hålla tummarna för att inga jobbiga (och dyra) hinder dyker upp på vägen – ta i trä.


Kategorier

Färg HusArvid Kontrakt Kök Mjöbäcksvillan

Tidigare inlägg:
Dag 182 – Stora framsteg och ett par motgångar

🏠 Tillbaka till inläggen