Dag 182 – Stora framsteg och ett par motgångar

Just nu har vi fullt upp med att spika alla valen som ska göras innan vi kan avropa vårt hus. För det mesta har det flytit på som det är tänkt:

  • Panel – check!
  • Inbyggnadsgarderob – check!
  • Ytterdörrar – check!
  • Kamin (med tillbehör) – check!
  • Fönster – check!
  • Kök – check... eller, inte?

Köket

Ett par veckor tillbaka var vi nere hos Vedum i Göteborg och satt ner tillsammans med en säljare och gick igenom alla valen för köket. Då vi hade varit nere och tjuvkikat sedan tidigare så gick det förvånansvärt smärtfritt; dryga timmen tog det att tillsammans spika ihop en uppdaterad ritning över både kök, tvättstuga och garderob.

Snabbt och effektivt! Resultatet för köket blev detta som vi är väldigt nöjda med:

Vedum Annika ritningVedum Annika med grepplist. Bänkskiva "Royal Reef" från Silestone. Färgen är lite varmare i 3D-skissen än i verkligheten.

Ett ganska enkelt kök; "Annika" med vita grepplister, push-to-open i överskåpen. Vad vi mest dividerade om var bänkskivan som jag (Marcus) tyckte att laminat skulle funka bra med ett vettigt pris, medan Hanna insisterade med stenkomposit. Hanna vann.

Men vart ska fläkten ta vägen?

Nöjda som vi var med köket hade vi avstämning med HusArvid/Mjöbäcksvillan under veckan där jag lite nyfiket frågade hur det funkar med fläkt och fläkttrumma då vi har snedtak – vi antog kallt med att den gick i den bärande väggen eller att Vedum, HusArvid eller någon annan hade koll på detta.

Men tyvärr, ingen som direkt förutsåg eventuella problem i vårat fall. Så då är det egentligen två alternativ vi har:

  1. Bygga in imkanalen i en låda som går uppför väggen från överskåpet, mindre lockande.
  2. Byta ut den nuvarande inbyggda fläkten och köra på en mer klassisk väggmonterad fläkt.

Ganska omgående valde vi att köra på alt. 2. Även om det innebär en ganska lång trumma i vårat fall.

Dock medför detta även att vi behöver plocka bort väggskåpet ovanför spisen och ändra storlekar på de övriga. Dessutom blir vi mer eller mindre "tvungna" att köpa ifrån Fjäråskupan vilka är de enda av våra valbara leverantörer som kan leverera en specialbyggd fläkttrumma med kapning i exakt vinkel och liknande.

Absolut inget illa sagt om Fjäråskupan, de verkar helt fantastiskt bra – dock ganska dyra jämfört med andra alternativ vi hade kikat på. En merkostnad som vi inte riktigt hade med i beräkningarna. Blir till att göra lite produkt-research de kommande dagarna och välja ut något passande.

Man kan kanske säga att vi lite ofrivilligt kommer att ha Borås kanske bästa och snyggaste kök...?

Fjäråskupan Strikt vitFjäråskupan "Strikt", här i vitt. Riktigt snygg. Vår för endast dryga 17 000kr.

Den lilla tillbakagången till trots så är vi fortfarande optimistiska, detta kommer att bli toppen!

Fasadfärg

Ännu ett litet hinder vi har stötte på i slutplaneringen.

Redan när vi skissade på första utkastet på huset med tillhörande specifikation som vi skrev så listade vi Falu Vapen Fasadfärg som den färgen vi absolut skulle använda.

Därefter Under hela planeringsprocessen så är det just den färgen vi har varit inriktade på, där vi har åkt på studiebesök och har byggt andra val kring. Nu i veckan fick vi dock reda på att nej, tyvärr – den färgen kan vi inte använda om vi önskar ha huset grundat på fabrik.

Det verkar helt enkelt som att folk endast har tänkt på att kolören blir rätt (NCS S 5040-Y80R), inte att det är Falu Vapens ganska unika färg som ska användas. Panelleverantören och måleriet jobbar uteslutande med en konkurrerande tillverkare med en viss typ av färg.

Att missen uppstår är givetvis olyckligt och vi utreder nu om vi kan komma runt detta genom att göra en extra målning på plats eller liknande. Eller om man helt enkelt blir tvungen att byta färgtyp/leverantör.

Det sistnämnda vore såklart riktigt trist då Falu Vapen har varit otroligt trevliga och hjälpsamma i processen med våra frågor och att peka oss i rätt riktning för att bl.a. hitta hus målade med deras färg (tack Johan!)

Falu Vapen FasadShoutout till Falu Vapen. Funderar du att måla "Falurött" men slamfärg inte är ett alternativ? Spana in deras alternativ!

Oavsett – rött ska det bli. Och matt. Fortsättning följer.

Annat

Tillbakagångarna till trots så känns det i alla fall som att vi rör oss frammåt. Givetvis väldigt mycket som återstår innan ens ett bygge faktiskt kommer igång, men än så länge har vi modet uppe och hoppas på att få ihop de sista stora pusselbitarna inom en snar framtid.

Heja på oss!

Falu Vapen FasadEn sista bild, Contura 310. Fantastiskt tjusig kamin som vi hoppas att få mycket användning av.


Kategorier

Fasad Färg Kök

Tidigare inlägg:
Dag 168 – Vi har bygglov!

🏠 Tillbaka till inläggen