Dag 79 – Färg, husplacering och kostnadskalkyl
Ett par intensiva veckor har det varit med många val, plannering och budgeterande som ska göras.
Färg
Efter mycket om och men så kom vi fram till att slamfärg skulle bli relativt svårt för oss att få till praktiskt på ett bra sätt.
Kändes lite bittert först, men redan innan hade vi researchat alternativ – där "Falu Vapen Fasad" låg bäst till, som är en "modern alkydoljeburen emulsionsfärg" (deras ord, inte mina).
Efter att ha varit och kontakt med dem och flera färghandlare i västsverige så hittade vi i alla fall ett hus i närheten som precis har målats i deras färg. Toppen såg det ut! Precis den matta ytan och röda nyansen vi är ute efter.
Ett riktigt fint nybyggt hus någonstanns norr om Borås målat med Falu Vapen Fasadfärg.
Efter att ha fått bekräftat av HusArvid och Mjöbäcksvillan att färgen funkar och går att få in så tror vi att vi blir mycket nöjda.
Fasadpanel
Samma sak här; misskommunikation eller liknande – men omvänd lockläckt visade sig inte vara ett riktigt alternativ. Istället blir det en kompromiss – en typ av falsad panel.
Mjöbäcksvillan kallar det för "Cypernpanel". Har inte riktigt hittar någon annan som använder sig av den termen, men det handlar alltså egentligen om en rak falsad spårpanel.
Hur som så bör den bli snarlik en omvänd lockläckt, skillnaden blir bara den att spåren mellan panelerna blir något smalare och hälften så djupa. Kanske inte exakt som vi tänkt oss från början, men knappast någon deal-breaker då effekten egentligen blir densamme.
Falsad rak spårpanel, 22x145. Bild via Träguiden.
Husplacering
Detta med husplacering har blivit lite av ett huvudbry också. Verkligen jättesvårt att tänka ut hur man vill ha det.
Att huset ska vara i rak placering efter väderstrecken bestämnde vi oss tidigt för. Men hur långt in på tomten ska man placera det? Hur vinklar man (om ens alls) blivande carport för att få en "logisk" väg in – samtidigt som vi behåller yta för framtida gästparkeringar och liknande?
Och då marken är ganska ojämn med kraftiga lutningar på sina ställen så får man planera höjdsättningen så att man kanske inte behöver höja eller sänka marken allt för mycket i alla fall – det blir snabbt väldigt dyrt.
Slutligen har vi landat i något likt detta:
Husplacering med ungefärliga avståndslinjer.
Att vrida carporten på det viset tog emot först, men efter att ha "spionerat" på Google Maps i diverse villakvarter verkar det inte vara en allt för ovanlig lösning. Blir smidig och bra väg upp till den samtidigt som den linjerar bra emot tomtgränsen.
Kostnadskalkyl
Slutligen, det tråkigaste – kostnaden.
Vi fick äntligen i dagarna ett kostnadsförslag på vad hela bygget skulle kosta, med vissa tillval. Det landade ganska precis på vad vi hade räknat på som tak.
Vi hade såklart hoppats på lite lägre totalkostnad (vem gör inte det?), men för hus får man helt enkelt vara beredd att betala.
I kalkylen är det endast tomt och själva huset som är helt garanterat pris. Mark, el, vatten/avlopp och allt däremellan är uppskattade kostnader vilket såklart är lite småjobbigt. Men de bör i alla fall vara ganska bra uppskattningar jämte andra byggen som man har tittat på – det enda orosmomentet är egentligen tomten som vi väldigt gärna inte ser springa iväg i kostnad.
–
Nu är det endast lite småfixande kvar innan det blir dags att upprätta en situationsplan (med den då ack så viktiga höjdsättningen) och därefter skicka in bygglovsansökan!