Dag 312 – Tekniskt samråd och startbesked

Startbesked – check!

Igår var det då äntligen dags för vårat tekniska samråd. Där vi tillsammans med vår kontrollansvarige och en representant från kommunens byggnadsnämnd gick igenom kontrollplanen för det blivande bygget.

Det blev en ganska enkel "affär" egentligen där kommunen mest ville se att samtliga underlag finns på plats och att huset uppfyller särskilda energibestämmelser och annat. Kommande arbetsplatsbesök samt rutiner för dessa togs även de upp.

Kanske något antiklimaktiskt då man i dagar hade studerat alla grund-, VVS-ritningar, tillgänglighetsanpassningar, energideklarationer och liknande för att se till att allt var i sin ordning. Men det viktiga är att allt såg bra ut – tummen upp för Mjöbäcksvillan där som verkade ha bra koll på vad som skulle med – och såklart våran kontrollansvarige som tog sig till ett regnigt Borås (från Göteborg).

Detta var egentligen den sista stora pusselbiten som löser en hel del; i teorin så har vi alltså nu vårt startbesked för att få börja bygga. Dock så behöver vi invänta ett skriftligt besked från kommunen som då kommer att ge oss möjlighet att starta upp byggkrediter och annat nödvändigt. Men detta tar förhoppningsvis inte mer än ett par dagar.

Winnerhaga hydrofor En styck kontrollplan för Villa Olsson.

Hydroforproblem

Har börjat bli en liten följetong i vårt husbygge; oplannerade ändringar (som inte är styrda av oss...) Under framtagningen av bl.a. VVS-ritningarna så upptäckte underkonsulten att ingen hydrofor var inplanerad, och vid placering i grovköket så hindrade det dörrar och annat ifrån att öppnas.

Vad är då en hydrofor undrar du? Enkelt förklarat är det en tank för mellanlagring av vatten som fastigheter med egen brunn använder sig av – den säkerställer ett jämt tryck i vattenledningarna och ser till så att den faktiska pumpen i brunnen inte behöver slå igång varje gång man öppnar en kran.

I alla fall; efter lite diskussioner framåt och tillbaka så fick vi en ändring hos Vedum igenom där vi fick "offra" ett linneskåp i grovköket och istället placera en större garderob i det lilla sovrummet. Vi mister kanske ~30cm i förvaring, men spar i alla fall utrymme i grovköket.

I det stora hela blir det ändå en okej lösning.

Winnerhaga hydrofor Exempel på en rostfri hydrofor från Winnerhaga. Exakt model och annat som just vi kommer att ha vet vi dock ännu inte.

Kommande

Dagen D närmar sig! Om endast drygt 6-7 veckor är det tänkt att stomresningen ska ske. Gissningsvis så snart vi har ett skriftligt slutbesked från kommunen så drar markarbetena igång – mark ska schaktas och platta gjutas.

Vi har även redan fått lite information kring eldragning och vad som gäller där, så ett stort projekt är igång med att planera placering av uttag, brytare och annat kul.

Fler uppdateringar följer!


Kategorier

Kontrollansvarige Startbesked Vatten och avlopp

Tidigare inlägg:
Dag 276 – Decemberuppdatering

🏠 Tillbaka till inläggen