Dag 276 – Decemberuppdatering

Lite fattigt med uppdateringar den senaste månaden då det helt enkelt inte har varit så mycket att rapportera om.

Men nu börjar det ta fart på riktigt igen!

Vatten och avlopp

De senaste 5-6 veckorna har spenderats på att försöka få in offerter på den delen som ligger utanför vårat entreprenadkontrakt med Mjöbäcksvillan; vatten och avlopp.

Tänkte kanske lite naivt att en offert kan man ju få inom en dag eller två – men 10-talet mail och säkert uppåt 50-talet ringningar senare under en månad så verkar det vara en ganska skygg yrkeskår man har att göra med.

När man väl får tag i någon så är de dock väldigt kunniga och har bra idéer och vet precis vad vi är ute efter. Så nu efter ett antal veckor av jagande har vi ett par offerter att ta ställning till. Och som väntat blir det ganska dyrt, 180 - 220 000 kronor för borrad brunn samt ett "vanligt" avlopp i form av en infiltrationsbädd (vi har budgeterat ~200k).

Men, om kommunalt VA skulle vara ett alternativt så skulle även det vara på uppåt 250 000 kronor – och att man då skulle få betala för vattnet man använder. Så i det stora hela är det förmodligen en "rimlig" kostnad, särskilt sett över en lång tid.

Offert vattenbrunn/brunnsborrningHur en offert för brunnsborrning kan se ut.

Byggkrediter m.m.

Att få en byggkredit är en lektion i hur bakvänt ett system kan vara. Man kan inte få en byggkredit utan att först ha ett startbesked – och man kan inte skriva kontrakt för ett hus (och därmed senare få ett startbesked) utan en byggkredit.

Så vad som händer egentligen är att man skriver under en hel del papper och låter bank och husleverantör i princip lösa spärrförbindelser, garantier och annat sinsemellan. Nordea som är banken vi använder här i processen ska ha ett tack i alla fall för de ganska "dumma" frågorna man har emellanåt.

För att minimera allt detta pappersarbete och antalet "brygglån" och annat så har vi valt att fram tills nu betala allt kontant. Vilket såklart sinar krigsreserverna drastiskt, men ändå något som jag starkt rekommenderar om man har möjlighet. Detta gör då så at vi egentligen har betalat alla insatser och liknande med råge – vilket känns tryckt.

Hur som, alla kontrakt är påskrivna – så snart som vi har startbeskedet så får vi tillgång till krediterna.

Preliminär tidsplan

I veckan fick vi även ett mail från Mjöbäcksvillan med en preliminär tidsplan – och det ser just nu ut som om inflytten kommer ske rätt så rejält mycket tidigare än vad vi räknade med innan; månadsskiftet juni/juli istället för slutet av september.

Just nu verkar så leverans av själva huset vara planerat under v11 (knappa året sedan "dag 1"), och slutbesiktning v27. Tjoho!

Innan leveransen ska vi då även få startbesked av kommunen och markarbetena ska vara avklarade. Så 2020 lär börja i ett hiskeligt tempo.

God jul!

Passar på att önska alla er läsare som har hittat hit en riktigt God Jul!

2020 blir det nya tag. Och ja – det kommer att finnas mer bilder här framöver 😀


Kategorier

Lån Startbesked Vatten och avlopp

Tidigare inlägg:
Dag 229 – "En styck hus, tack!"

🏠 Tillbaka till inläggen