Dag 346 – Markarbeten är dyra

Entusiasmen kring att ha kommit igång blev kanske inte riktigt så långvarig som man hade hoppats på. Ganska snabbt så visade det sig att det vi oroade oss för redan under förra året – täckdiket – skulle bli ett problem.

Rakt över tomten har vi som bekant ett täckt gammalt dike (uppåt 100 år gammalt) som dränerar bl.a. åkrar och annat i området där det rinner väldiga mängder vatten. Detta blev till ett eget "litet" projekt (och givetvis en större kostnad) att dra om för att få ut den i alla fall ett par meter ifrån husgrunden, samtidigt som en stenkista är lagd specifikt för att hantera det inrinnande vattnet. Det blev även till att höja bygghöjden med uppåt 20cm för att säkra avståndet från alla hus ärkefiende – vatten.

Markarbeten tomt BackaboLite snö istället för regn kom i alla fall.

Detta är då både för att skydda vårt framtida hus och för att säkerställa att det inte blir stopp i frånflödet för andras fastigheter.

Det viktigaste är såklart att slutresultatet blir så korrekt och bra som möjligt, även om det är tråkigt just nu att budgeten för markarbetet börjar närma 300% av den ursprungliga projicerade kostnaden från HusArvid och Mjöbäcksvillan. Pengar som man mycket hellre skulle lagt på annat.

Men, alla komplikationer till trots så går det sakta men säkert framåt.

Elavtal

Något lite mer positivt i alla fall. Den "byggelen" som vi använder oss av; visar sig att detta är samma anslutning som huset kommer att använda sig av när det väl är dags för inflytt.

Så med ett anläggnings-ID i hand går det utmärkt att teckna ett elavtal till fast pris, och med så billig som elen är nu (Hittade t.ex. 25,5öre/kWh hos Skekraft för ett 1-årigt avtal) så hoppas vi att det i alla fall blir en post som hamnar lite under budget. Går givetvis inte att jämföra med markarbetet – men man tar det man får just nu.


Kategorier

Grovplanering HusArvid Mjöbäcksvillan Tomt Täckdike

Tidigare inlägg:
Dag 339 – Vi är igång!

🏠 Tillbaka till inläggen