Dag 153 – Tomttillträde och mer väntan

Ännu en månad har gått med avvaktan på beslut och möten.

Strax före den sista augusti räknar vi med att vi (senast) får svar kring vår bygglovsansökan – och vecka 35 är vårat möte med Vedum inbokat. Först när dessa punkter är klara kan en slutbeställning med tillhörande avtal och kontrakt ritas upp.

Men, lite har man fått gjort de gånga veckorna.

Tjuvtitt hus Vedum

I vårat möte med Vedum har vi endast drygt två timmar (plus ett par eventuella korrekturer) till förfogande, så härom veckan bestämde vi för att åka ner till Frölunda i Göteborg och ta en lite förhandstitt på hur saker och ting känns och ser ut i verkligheten.

Det är många val som ska göras, men liksom vi skrev för ett par veckor sedan är det fortfarande deras Annika-modell som ligger högst upp på listan.

Bänksskiva däremot är det lite mer stridigheter kring. Vi vill gärna ha någon form av stenkomposit (natursten och trä går tokbort, alldeles för mycket underhåll), men attans vad dyrt det är. Strax över 5000kr löpmetern angav de i runda slängar. Laminat knappa fjärdedelen av det.

Kommer att begära offerter på olika varianter för att ta ställning till detta lite senare – vill helst undvika att bänksskivan står för 50% av kökskostnaderna.

Vedum kök Nora – Olsson ByggerTjusigt kök hus Vedum (här "Nora")

Se vår Instagram, @olssonbygger för fler bilder från Vedum och annat kul.

Bygglovsprocess (och tomtproblematik?)

I bygglovsprocessen fick vi reda på närboende som har fått yttra sig om att det går ett täckdike rakt över tomten. Detta är en typ av underjordiskt (alltså ett "täckt") dike som leder om vatten från kringliggande åkrar och fält.

Fullt förståeligt var somliga grannar oroliga för eventuella avgrävningar och liknande som kan orsaka skador på deras marker. Vårat mål är såklart att undvika skador på både framtida hus eller någon annans egendom.

Även kontaminering från vårat framtida vatten och avlopp var en oro – dock så kommer vi bygga med moderna metoder och teknik som ska utesluta detta. Borås kommun kräver även ett separat ansökan och godkännande för detta.

Vi valde också att bemöta yttrandena för att försöka dämpa eventuell oro något, vi får hoppas att grannarna litar på oss.

I slutändan bör dock inte det påverka beslutet kring bygglov – men ett par sömnlösa nätter har det blivit då bl.a. markgrävningar och liknande med största sannolikhet (i vårt sätt att tänka på lösningar) kommer att gå över budget.

Inga övriga yttringar (så vitt vi har fått ut från kommunen än så länge i alla fall) om själva huset, vilket är bra i alla fall.

Tomttillträde

I torsdags var det även dags för att officiellt bli ägare till vår tomt. Tillsammans med Banken och representant från HusArvid signerades och stämplades köpebrevet. Vi hade hoppats på att det skulle ske efter att bygglovet hade gått igenom, men då kommunen verkligen verkar gilla att ta sig tid (nästan 9 veckor nu) så skedde detta alltså innan.

Blandade känslor såklart – glad över att man faktiskt äger marken nu som man ska bygga på, å andra sidan så blev det betydligt tommare på bankkontot och så är man lite smånärvös för ovanstående dike som man lite ofrivilligt blir "ägare" av.

Men, vad kan gå fel? (Ta i trä.)

Kommande veckorna

Förutsatt att kommunen följer plan- och bygglagen som säkerställer besked inom 10 veckor så bör vi ha bygglov och köksplannering klar senast i mitten av september. Kort därpå bör bygglovet vinna laga kraft och därmed vara klara för slutbeställning i slutet av september/början av oktober. Vilket i sin tur skulle innebära inflytt runt augusti 2020. Vi håller tummar och tår!


Kategorier

Bygglov Kök Tomt Täckdike

Tidigare inlägg:
Dag 131 – I väntans tider

🏠 Tillbaka till inläggen