Dag 443 – Mer målande och anläggning av avlopp

Oj vad mycket som händer vid huset nu! Väldig aktivitet med både målare (påbörjat det tuffa spackelarbetet), förberedelser inför kakling och en massa annat.

Och äntligen så har etableringen av avlopp kommit igång! Kanske inte det mest spännande som finns – men vatten och toalett är ju alltid bra att ha?

Målande

De senaste två veckorna har jag och Hanna så snart vi haft tid och vädret tillåtit åkt ut för att måla så mycket vi hinner. Ena gaveln är helt klar med två strykningar av Falu Vapens Falu Fasad och vi här även kommit igång med norra långsidan.

Ett mindre roligt problem är att i den otroliga värmen, torra luften och solen som har varit så har trät rört sig rätt så markant. På 2-3 dagar så sjunk träets fuktkvot från 5% till 0 och vissa delar av panelen har rört på sig hela 7-8mm, vilket blottar lite nakna springor – mindre kul. Blir till att bättringsmåla lite när man får tid över...

Men annars är vi till mesta del riktigt riktigt nöjda – hårt jobb är det, men det blir fint!

Kvällssol Falu Vapen Falu Fasad Lite kvällssol på västra gaveln.

Avlopp

Vi har nu i veckan då också kommit igång med anläggningen av avlopp. Blir en liten speciallösning med brunnar, pumpar och annat för att säkerställa att vi håller avstånd till diken och vattentäkter, verkar bli väldigt gediget och bra.

Gräva avlopp Grävande för slamavskiljare och pumpbrunn som ska ner i backen.

Som bekant är delar av tomten något vattensjuk, så som "vanligt" har vattnet ställt till det lite för oss. Så markbädden blev en biomodul som ligger delvis ovanpå mark för att den inte riskera att ska svämma över. I.o.m. det fick vi även en liten extra kulle på tomten ca. 25m från huset. Blir pulkarace där till vintern sedan 😀

Markbädd avlopp Kanske den mest ointressant bilden hittills, vår markbädd... Men oj vad länge vi har väntat på denna.

Nu inväntar vi också bara att brunnsborraren tittar förbi så snart som möjligt, ska bli väldigt spännande att se hur djupt vi måste borra och hur vi ska få till vatten med en bra kvalité (redan börjat nörda ner mig i filter och annat skoj som kan komma att behövas.)

Fel skorsten

Som ni ser på bilden här ovan fick vi lite oväntat en svart skorstenhuv. Egentligen kanske inget konstigt med det – eller? Men då vi hade beställt en röd sådan så blev det först lite funderingar – "vad skrev i egentligen i avtalen och kontakten"? Men det visade sig att det bara hade blivit en felleverans och då det var den "som fanns där" så var det den som åkte upp helt enkelt.

Hur som helst så kommer det förhoppningsvis att lösa sig inom kort då Mjöbäcksvillan har en plåtslagare som ska fixa till det så snart det hinns med.

Inte lång tid kvar nu!

I skrivande stund är det knappt fyra veckor till slutbesiktning och som ni ser så är det mycket att stå i. Spännande, lite stressigt men riktigt roligt! Nu håller vi tummarna för att allt flyter på enligt plan den sista biten här.


Kategorier

Färg Tomt Vatten och avlopp

Tidigare inlägg:
Dag 430 – Målandet har börjat!

🏠 Tillbaka till inläggen