Dag 13 – Två förslag på planlösningar

Ritandet av huset är i full gång där vi friskt plockar inspiration från främst diverse kataloghus då vi på förhand vet att dessa är ritade för att passa "alla".

Vårt mål är som vi skrivit tidigare om att försöka hålla oss strax under 120m2 – vilket såklart har visat sig vara en stor utmaning. Man vill ha stora rum men litet hus... Just nu ligger vi på cirka 125 med vissa förslag på att spara in på lite yta på sina ställen.

I nuläget jobbar vi efter två primära förslag innan vi går vidare till arkitekten. De är väldigt snarlika, men med lite extra platssparande tänk på alternativ 2.

Bortse från måttangivelser som finns med just nu då de är mest för att ge en ungefärlig bild av varje rums yta.

Alternativ 1

Planritning variant 1

Vårat favoritalternativ just nu, med separat vardagsrum och allrum (a.k.a. "Tv-rum"). Här är också tanken att man ganska enkelt kan dela av allrummet med en vägg + dörr för att få ett extra sovrum om man av någon anledning får behov av detta.

En dubbel skjutdörr gör det även öppet när man önskar men med möjligheten att stänga till.

Planritning variant 1Vy från södra väggen mellan hall/vardagsrum mot nordväst. Tanken är även ett fint ryggåstak med extra takhöjd i hela rummet.

Största problemen

  • Väldigt svårt att få till en bra yta på allrummet samtidigt som man har acceptabel storlek på de två mindre sovrummen, man vill helst slippa sitta 70cm från Tv:n.
  • Det stora badrummet blir kanske lite väl stort; tillräckligt stort för att förmodligen få in en bastu (tyvärr utanför vår budget). Men det blir svårt att krympa utan att att minska storleken på hela huset på grund av placeringen.

Alternativ 2

Planritning variant 2

Här har vi behållt grundutförandet av den högra delen. Istället har vi plockat bort allrummet och roterat de två mindre sovrummen i västra delen för att spara in viss yta.

Här testar vi också med en annan hall för att få bort lite "dött" utrymme från alternativ 1 och ge plats för ännu mer förvaring där. Dock i utbyte mot vår ärkefiende: en korridor som uppstår mellan grovkök, stora sovrummet och vardagsrummet.

Största problemen

  • Vardagsrummet blir även ett Tv-rum. Detta har vi i vår lägenhet idag och vi vet att det kan vara lite småirriterande emellanåt.
  • De mindre sovrummen blir ännu något mindre och "långsmala".
  • Storleken på stora badrummet kvarstår.
  • En "riktig" korridor!

I nuläget lutar det åt skriva ner en specifikation på vad vi är ute efter till arkitekten tillsammans med dessa två alternativ – där vi prioriterar alternativ 1, men kan tänka oss alternativ 2 om vi kan spara en del yta där.

– "Varför allt detta tjat om 120m2?" Frågar du? Jo – dels kostnad (såklart), vi har ett ungefärligt m2-pris som vi räknar på från husleverantören.

Men även för att vi båda ogillar tanken att ha stora rum som nästan aldrig används eller används fel. Hur roligt är det med ett gästrum på 20m2 som står tomt 90% av tiden. Eller flera gigantiska garderober som ändå bara slutar med förvaring för onödiga prylar?

Nej – ett "rimligt" stort hus är ett måste.


Kategorier

Hus Planlösning

Tidigare inlägg:
Dag 5 – Vi ritar hus

🏠 Tillbaka till inläggen