Dag 5 – Vi ritar hus

Under en lång tid har vi sparat på oss hus, idéer och skisser på vad för typ av hus vi önskar oss.

När vi tittade på just vår tomt så hade leverantören redan en husmodel i åtanke; ett First Choice 1.5 Classic från Mjöbäcksvillan (länk).

Tyvärr så passar inte riktigt det eller något annat av Mjöbäcksvillans husmodeller just oss – det är fina hus med bra standard, men vi är ute efter något lite annat. Men redan i förväg så visste vi att de ändå har levererat väldigt fina skräddarsydda lösningar till kunder (vi bad även om ett prisförslag på ett sådant hus som de tidigare hade byggt), så vi vågade ändå på att ge dem förtroendet.

Vår primära checklista är inget jättemärkligt egentligen:

  • Rumsyta på mellan 110 och 120m2
  • Modernt
  • Enkelt och avskalat

Ett stort önskemål är också att ha ett ryggåstak för att öka rymden i ett relativt litet hus.

Precis som alla andra husbyggare har man givetvis också en budget att hålla också. Så vi går in i det här med en stor fokus på att hålla oss till rimliga kostnader.

Vårat framtida hus

Vi har börjat skissa på vårat framtida hus med hjälp av Floor Planner – ett enkelt verktyg för att i alla fall skapa en grundläggande planlösning. Därefter är tanken att lämna över den till en arkitekt, som faktiskt känner till egentliga standardmått och konstruktionsteknik.

Två kataloghus som har en väldigt praktiskt men ändå kompakt planlösning är Myresjöhus "Smart 98" och Eksjöhus "Prio 116". Dessa två är snarlika och är vår utgångspunkt till vår egna skiss.

Eksjöhus Prio 116Eksjöhus Prio 116 på just 116m2.

3 sovrum är bestämt, ett som vårat sovrum, ett gästrum samt ett kontor (som frilansare jobbar jag, Marcus, mestadels hemmifrån). Om utrymme räcker till önskar vi också ha ett Tv-rum separerat från vardagsrummet för att få en mer dedikerad social yta.

Exteriört är vi ute efter en ren och enkel fasad, utan onödiga vinklar, spröjs eller foder. Men vi vill ändå undvika att bygga en "skolåda" som är så populärt nu förtiden. Inget ont om det såklart – det kan givetvis vara riktigt fint – men ändå inget som vi är ute efter just nu.

Tidigt i processen var vi inne på en modern fasad i järnvitriol. Men efter mycket research så verkar det inte bli praktiskt eller kostnadseffektivt att genomföra på ett hus som kommer delvis att konstrueras på fabrik.

JärnvitriolJärnvitriol.

Men på senare tid har vi snöat in oss lite på klassisk rödfärg, som i kombination med moderna linjer kan bli riktigt bra. Vi är fortfarade något osäkra på slamfärg dock, eller om vi kommer att hitta ett bra lite mer modern substitut.

BollbackenBollbacken, nominerad till rödfärgspriset 2018, en riktig favorit.

Värt att nämna också är att när man hämtar inspiration från kataloghus så har kanske 95% av alla hus utgångsläget att man har entrén på framsidan och en uteplats på baksidan. Resterande 5% har en sidoentré. I vårat fall där både uteplats och entré kommer att vara åt söder så blir det att hitta blir det ofta till att tänka ett extra varv för att komma på en smart lösning.

Vi ritar vidare och har förhoppningsvis något smart att visa upp inom en snar framtid!


Kategorier

Hus Planlösning

Tidigare inlägg:
Dag 1 – Vi har tomt!

🏠 Tillbaka till inläggen